U Federaciji BiH prošle godine 200 samoubojstava

stop policija

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u prošloj godini počinjeno je 200 samoubojstava, objavio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Zapaža se lagani trend porasta samoubojstava kod oba spola, s omjerom 1:3 u odnosima žena/muškarac. U starijoj dobnoj skupini, iznad 65 godina, broj samoubojstava je izraženiji, i zastupljen u više od trećine svih realiziranih samoubojstava u Federaciji BiH. Sarajevski s 23 i Tuzlanski s 21 posto kantoni su s najvećim udjelom samoubojstava u Federaciji, čineći gotovo polovinu ukupnog broja umrlih vlastitom voljom tijekom 2018. godine.

Najčešći način izvršenja samoubojstva u FBiH, za sve dobne skupine i oba spola, je vješanje, praćeno samoubojstvom iz vatrenog oružja i skakanjem s visina.

Svake godine u svijetu zbog samoubojstva umire gotovo 800.000 ljudi, što znači da si u prosjeku gotovo svakih 40 sekundi netko negdje na Zemaljskoj kugli oduzme život.

Na svako izvršeno samoubojstvo dolazi 20-25 neuspješnih. Suicid je petnaesti vodeći uzrok smrti u svijetu, 1.4 posto svih umrlih u svijetu čine osobe koje su si oduzele život.

76 posto svih samoubojstava u svijetu se događa u siromašnim i srednje razvijenim zemljama –a od tog broja čak 39 posto jugoističnoj Aziji.

U mnogo zemalja (25) koje su članica WHO samoubojstvo je još uvijek kriminaliziran čin, a u 20 zemalja je i pokušaj suicida kažnjivo djelo s posljedičnim zatvaranjem.

Suicid je vodeći uzrok smrti za mlade osobe dobi 15-24 godina u mnogim Europskim zemaljama, a stopa samoubojstava je viša među muškarcima nego ženama i u ovoj dobnoj skupini.