U Brčkom uhićen vehabija s TNT eksplozivom

Brčko, vehabija, uhićenje, Brčko, sdpbih, kriminal, ivan krndelj, Brčko, preglasavanje
...300 grama plastičnog eksploziva, osam mehanizama za aktiviranje eksplozivne naprave telefonom, motorole, vojnu opremu te brošure na arapskom jeziku, saznaje "Dnevni avaz".

Policija Distrikta izvela je munjevitu akciju u obiteljskoj kući u Samokovlijinoj ulici, u brčanskom naselju 4. juli. Otkriven je i laboratorij za proizvodnju droge.

Nadležni u policiji najavili su da će detalje iznijeti na današnjoj konferenciji za novinare.

- Pronašli smo i kapacitete za pravljenje droge i eksploziva. Akcija je uslijedila nakon duže pripreme - kazala je sarajevskom listu osoba uključena u operaciju.

Visokorangirani policijski dužnosnici su na pitanje jesu li vehabije umiješane u posao s drogom i koliko su čvrsto povezani s izvjesnim Rečicom, kod kojeg je nađen eksploziv, kratko odgovorili: "Policija radi i na tom planu."

Susjedi uhićenog iznenađene su pretresom, a posebno ih je iznenadio veliki broj pripadnika policije Distrikta.

- Na ovoj kući koju je policija pretresla roletne nisu podignute više od godinu. Ništa nismo posumnjali. U šoku smo - kazao je jedan od susjeda.

Policijske snage i ranije su više puta kod pripadnika selefijskog pokreta nalazile upravo TNT eksploziv. Radi se o najstabilnijem eksplozivu, vrlo postojanom i praktičnom, zbog čega je najčešće i zastupljen na crnom tržištu.

O razornoj moći TNT-a govori podatak da se u ručnoj bombi nalazi 38 grama eksploziva, a u tenkovskoj, koja probija oklope, četiri do šest kilograma.

izvor: dnevni avaz