U Banjoj Luci predao se B. Gudurić, jedini bjegunac u slučaju Pukanić

Ivo Pukanić, ubojstvo

Ekskluzivno, prema neslužbenim informacijama iz vrha policije MUP-a Republike Srpske, noćas je u Banjoj Luci, nakon što se sam predao policiji, uhićen jedini sudionik u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića koji je bio u bijegu - Bojan Gudurić. Napomenimo da je hrvatski MUP raspisao nagradu od 100.000 kuna za svaku informaciju koja može dovesti do njegova uhićenja.

Ne znaju se još pojedinosti o njegovu mogućem izručenju Hrvatskoj. Inače, analizom eksplozivne naprave za koju je ustanovljeno da je najvjerojatnije sastavljena u Novom Sadu, sumnja se da ju je iz Srbije u Hrvatsku prebacio upravo Bojan Gudurić. On je policiji otprije poznat kriminalac, a sudjelovao je u više pljački u Vojvodini.

Do njegova povezivanja s atentatom na Ivu Pukanića i Niku Franjića bilo je manje poznato da je stručnjak za eksplozive, naročito za složene eksplozivne naprave, koje ga je naučio izrađivati jedan bivši vojni specijalac iz Novog Sada. To je bila prva informacija koja je policiju navela na zaključak da je Gudurić izradio eksplozivnu napravu koja je ubila Pukanića i Franjića.

Iako se još uvijek pouzdano ne zna kakvu je točno poziciju Gudurić imao u zapovjednoj hijerarhiji petorice neposrednih ubojica Pukanića i Franjića, informacija da je eksploziv u Zagreb dopremljen iz Srbije može upućivati da je Gudurić u hijerarhiji imao značajnu ulogu, jer ga se sada može povezivati i s nabavom eksploziva, a ne samo s neposrednim sudjelovanjem u atentatu.

Gudurićevo uhićenje dogodilo se dan uoči početka suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu.

Uskok je za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franića optužio bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića Kardinala. Oni se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju čiji je cilj bio izvršiti atentat na Pukanića, a sve po narudžbi zloglasnog kralja beogradskog podzemlja Sretena Jocića, poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam. U sudnici će se pak pojaviti samo bratići Matanić, Mafalani i Đurović. Milovanović je uhićen u Beogradu, gdje su za ubojstvo Ive Pukanića zajedno s njim optuženi Milenko Kuzmanović i Joca Amsterdam. Srbija je Milovanovića odbila izručiti Hrvatskoj jer prema zakonu ne može izručivati svoje državljane pa će mu se na Županijskom sudu u Zagrebu suditi u odsutnosti. Vrhovni je sud, naime, odlučio da dio spisa koji se odnosi na Milovanovića neće biti izuzet iz procesa koji se odvija u Hrvatskoj.

Prvog dana suđenja pred sutkinjom Ivanom Kršul očitovat će se sva četiri optuženika koji su trenutačno pritvoreni u Zagrebu. Bratići Matanić, Mafalani i Đurović imat će priliku iznijeti svoju verziju događaja i obranu od optužbi da su Pukanića ubili kako ne bi mogao u svojim tekstovima iznositi saznanja o djelovanju zločinačkih organizacija na prostoru bivše Jugoslavije. Za Pukanićevo im je ubojstvo Joca Amsterdam navodno platio 1,5 milijuna eura pa ih se tereti za ubojstvo iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje za počinjenje kaznenog djela.

hina