U akciji 'Orka' uhićena kriminalna grupa koja je pljačkala bankomate (VIDEO)

akcija, uhićeni, kriminalna grupa

 U akciji "Orka", koja je provedena na širem području FBiH i Istočnog Sarajeva, danas je uhićeno trinaest osoba koje se terete za izvršenje krivičnih djela organiziranog kriminala, teških krađa i neovlaštenog prometa opojnih droga, a zaplijenjena je i veća količina novca, eksploziva i podesnih sredstava i aparata, potvrdio je danas u Mostaru načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije Nurudin Hafizović.

"Ova organizirana kriminalna grupa djelovala je u periodu od 2014. do 2019., godine i ona je uz upotrebu vatrenog oružja, podesnih sredstava, eksploziva, plina, izvršila više krivičnih djela, a predmetom izvršenja tih djela bili su bankomati, merkatori, benzinske postaje, tržni centri te transportna poduzeća" - ustvrdio je Hafizović.

Na taj način, kako je naglasio, ova kriminalna grupa stekla je imovinsku korist od milion maraka te pričinila višemilionsku štetu privrednim subjektima i fizičkim licima.

Dodao je kako su u sklopu akcije izvršeni pretresi na 14 lokacija na širem području FBiH i jedan pretres na području Istočnog Sarajeva te da će uhićena lica nakon kriminalističke obrade biti predata postupajućem tužitelju Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

"Četrnaest osoba tretirano je kao izvršitelji ovih krivičnih djela, od kojih je trinaest osoba pod nadzorom Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, dok se jedna osoba trenutno nedostupna i nalazi se u Republici Hrvatskoj" - potvrdio je Hafizović.

 Ovom prilikom riješeno je 29 kaznenih djela koje je počinila ova organizirana kriminalna grupa.

"Ova krivična djela počinjena su na širem području FBiH, odnosno, na području Županije Sarajevo, Kupresa, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Radi se, između ostalog, o napadu- razbojništvu izvršenom na bankomate u Bingu, Robotu i Namexu i ta krivična djela povezujemo uz upotrebu plina i eksploziva" - kazao je Hafizović.

Uz veliki broj predmeta koji se vezuju za izvršenje navedenih krivičnih djela, tijekom pretresa pronađena je i veća količina novca, oko 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i aparatura, ometači alarmnih sistema, oružje, te policijska uniforma.

Hafizović je potvrdio i kako se osoba inicijala R.B. može označiti kao vođa navedene kriminalne grupe te da je riječ o osobi koja je i u prethodnom periodu, u prethodnim aktivnostima Federalne uprave policije također tretirana kao organizator i vođa kriminalne grupe.

https://www.youtube.com/watch?v=xOt3FwiqpIk