Tuga u Dalmaciji: Došli su u svatove, a ostat će na sprovodu

I da ga nitko, kad ga već tuga nije mimoišla, više ne može pronaći. A pogotovo ne novinari. Koji od tuge žive.

Zatvorene škure

Kad umre mlad čovjek, poput Ante Katića kojemu je život oduzeo jednako mladi ubojica, urednici žele priču. Onu koja prodaje novine. Tužnu i slikovitu. On the face of the place. S lica tog pogrbljenog i stisnutog mjesta. Koje bi najradije da ga nema i da ga novinari nikad nisu pronašli.

Kad umre mlad čovjek, poput Ante Katića koji je umro u zoru nakon sestrina vjenčanja, nikome nije do razgovora. Škure su zatvorene, a ulice prazne. Tek vjetar povremeno natjera crnu krpu da se pokrene i rastjera nepoželjne goste oko kuće žalosti.

Ante je bio omiljeni član obitelji Katić. Imao je brata i dvije sestre. I mnoštvo rođaka koji su klečali pred Bogom dok su se liječnici borili za njegov život. Velika familija, došli su na pir, a ostat će na sprovodu. Tragedija je to koju je nemoguće riječima uobličiti.

- Morate nas razumjeti, naša žalost je pregolema i ne želimo davati nikakve izjave. Ostali smo bez našeg najdražeg, pa vas molim da nas ostavite da u miru tugujemo - kratko se, ispred obiteljske kuće u Bajnicama, vašim reporterima obratio jedan član obitelji Katić.

Poruke ljubavi

Rodbina i prijatelji u crnoj tišini spuštaju se niz stube Katićevih, a na Antinome Facebook profilu, poput bijelih ruža na odru, množe se poruke ljubavi. Deseci obećanja o vječnom sjećanju i samo jedna molba: ‘Čekaj nas u Raju!'.

slobodnadalmacija.hr