Trebinje: Počele pripreme za selektivno prikupljanje otpada

pucnjava, banka, Trebinje

Načelnik trebinjskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro rekao je Srni da su počele pripreme za uvođenje selektivnog prikupljanja otpada u Trebinju - izliveno je 96 podloga na lokacijama na kojima će biti postavljeni kontejneri, postavljeno 60 kaveza sa ogradom, te pet potpuno zatvorenih kaveza.

"Selekcija otpada se redovno vrši ispred tri osnovne škole, gdje se odvajaju papir i plastika, dok privredni subjekti odvojeno prikupljaju papir i karton. Tokom 2020. godine planirano je uvođenje selektivnog prikupljanja otpada u dvije frakcije /suha i mokra/, u širem centru grada", naveo je Čvoro.

Direktor Javne ustanove "Ekologija i sigurnost" u Trebinju Stevan Bekan rekao je Srni da je selektivno razdvajanje otpada ekonomično, budući da je riječ o sirovinama, kao i da doprinosi smanjenju količina otpada u gradu, ali i na deponiji, čime se produžava njen vijek.

Bekan je napomenuo da je važan aspekt ove aktivnosti podizanje svijesti kod mladih i djece o važnosti razdvajanja otpada, sa jednim krajnjim ciljem - da grad bude čistiji.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u općini Bileća Radenko Popara rekao je Srni da su, za sada, u toj lokalnoj zajednici ispred Osnovne škole "Petar Drugi Petrović Njegoš" postavljene kante za razdvajanje otpada.

Popara je istakao da će na proljeće biti napravljen plan da i u Bileći budu određene lokacije i postavljeni kavezi za razdvajanje otpada.