Traži se produženje pritvora uhićenim u akciji ‘Orka’, na čelu kriminalne skupine Mostarac

akcija orka

Županijski tužitelj Hercegovačko-neretvanske županije, Kemal Maksumić uputio je prijedlog prema Županijskom sudu da se svim uhićenim osobama u akciji ‘Orka’ produži mjera pritvora za još dva mjeseca, piše Dnevni list. 

Tužiteljstvo je mišljenja kako i dalje postoje razlozi za njihovim zadržavanjem u pritvoru, jer bi boravkom na slobodi isti mogli počiniti nova kaznena djela te utjecati na svjedoke i tako ometati istragu koja još nije završena. Odluku će po isteku roka trajanja jednomjesečnog pritvora, donijeti Vijeće Županijskog suda u Mostaru.

Obranu osumnjičenih zastupaju odvjetnici Nada Dalipagić, Vikica Andrić, Damir Kočo, Irena Pehar, Dragan Barbarić i Branko Karadeglić.

Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave policije, nakon višemjesečne istrage koju su provodili pod nadzorom Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, 12. rujna u ranim jutarnjim satima krenuli se u provođenje akcije ‘Orka’ u kojoj su tijekom trajanja iste, pripadnici FUP-a uhitili 11 osoba, dok su se tri nalazile na izdržavanju zatvorskih kazni.

Radi se o osobama koje su otprije poznate policijskim i pravosudnim tijelima kao višestruki povratnici u vršenju ovih i drugih kaznenih djela, a to su Melisa Begluk (1991), Rahman Begluk (1987), Alen Begluk (1984), Jozo Markić (1983), Skender Ćerkić (1978), Zoran Mikulić (1972.), Fadil Pozder (1986.), Mario Pinjuh (1981.), Samir Habibija (1991.), Mugdim Omanović (1984.), Haris Zuko (1990.), Radislav Gavrić (1980.) i Nihad Bjelak (1992.) i Zdenko Galić (1969) koji se nalazi u zatvoru na području Republike Hrvatske.

Sumnjiče se za kazneno djelo “Organizirani kriminal”, a u vezi sa kaznenim djelima “Razbojništvo”, “Teška krađa” i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa Rahmanom Beglukom iz Mostara se sumnjiči da je u periodu od 2014. do dana uhićenja, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila 29 kaznenih djela razbojstva i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske crpke, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 maraka, dok su gospodarskim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za kaznena djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe motornih vozila.

U pretresima su pronađene veće količine novca koji potječe iz kaznenih djela, petnaest kilograma eksploziva koji se koristio u razaranju bankomata, ometači alarmnih sustava, oružje i municija, policijska uniforma, te podesni alat koji je korišten za izvršenje kaznenih djela, te drugi predmeti koji će biti korišteni u dokaznom postupku.

ORGANIZIRANA GRUPA:

Melisa Begluk (1991)

Rahman Begluk (1987)

Alen Begluk (1984)

Jozo Markić (1983)

Skender Ćerkić (1978)

Zoran Mikulić (1972.)

Fadil Pozder (1986.)

Mario Pinjuh (1981.)

Samir Habibija (1991.)

Mugdim Omanović (1984.)

Haris Zuko (1990.)

Radislav Gavrić (1980.)

Nihad Bjelak (1992.)

Zdenko Galić (1969)