Tko je napadač na američko Veleposlanstvo Mevlid Jašarević

Kako navodi portal Dnevnog avaza, ovaj 23-godišnjak ima obiman policijski dosje i nekoliko sličnih oružanih izgreda. Vecernji.ba navodi kako je Jašarević prišadnik vehabijskoga pokreta.

Kako navode elektronski mediji u BiH, Jašarević je jutros prešao granicu u Priboju, da bi poslijepodne napao Veleposlanstvo SAD-a.

Mevlid Jašarević je 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojstva, kada je uzeo 100.000 eura. Poslije odležane kazne proterjan je iz Austrije. Jašarević je ispričao policiji da je u veljači bio u selu Gornja Maoča kod Brčkog, najvećem vehabijskom uporištu u Bosni, kada je policija pohapsila veliki broj pripadnika ovog pokreta, objavio je Avaz.

Kako javljaju bh. elektronski mediji, posljednji put je Jašarević boravio u Gornjoj maoči u kolovozu i to nekoliko dana.

Avaz navodi kako je Jašarević pripadnik vehabijskog pokreta koji je još 30. studenoga 2010. priveden u Novom Pazaru jer je zajedno s Fatmirom Muratovićem policiji bio sumnjiv tijekom posjeta stranih veleposlanika tom gradu. Opravdano, navodi Avaz, jer je deset veleposlanika čekao s nožem u ruci.

Mediji su tada zabilježili da su njih dvojica, obučeni u vehabijskom stilu i s prepoznatljivim bradama, stajali mirno preko puta zgrade općine, gledajući dolazak veleposlanika. Policija je pokušala legitimirati. Muratović je odmah dao dokumente, dok sje Jašarević odbio legitimirati i nije htio čak ni da kaže kako se zove. Zbog toga je policija odlučila ih odvesti u postaju, a prilikom pretresa kod Jašarevića je pronađen veliki "rambo" nož koji je držao ispod jakne.

Nakon što je u policijskoj stanici Jašarević dao na uvid dokumente, preko Ureda za terorizam dobiveni su podaci da je 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojstva, kada je otuđio 100.000 eura. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije.

ravnatelj MUP-a Srbije Milorad Veljović potvrdio je informacije o Jašareviću.

"Jašarević je pripadnik vehabijske zajednice, znali smo za to i primijećen je u blizini općtine tijekom posjeta veleposlanika. Kod njega je pronađen nož i priveden je, a potom je protiv njega podnijeta prijava", rekao je Veljović.

On je naveo da je Jašarević ima prebivalište u Novom Pazaru.

Jašarević je ispričao policiji da je u veljači bio u selu Gornja Maoča kod Brčkog, najvećem vehabijskom uporištu u Bosni, kada je policija pohapsila veliki broj pripadnika ovog pokreta. Poslije toga se, kako je sam rekao, "vratio u Novi Pazar da širi islam"!, piše Avaz. (R. I. /Dnevnik.ba)

Portal Federalne televizije objavio je cijeli policijski dosje Mevlida Jašarevića koji prenosimo u cjelosti:

"Mevlid Jašarević zv. "Abdurahman", sin Izeta, rođen 20.12.1988.g. u Novom Pazaru, stalno nastanjen u Novom Pazaru na adresi Ul. Kolubarska 78, državljanin Srbije, u nekoliko navrata je u drugoj polovici 2010.g. i u tijeoku 2011.g. dolazio na razna druženja selefija u Gornjoj Maoči., vrlo radikalan, vjerojvatno nije sav svoj.

Lipanj, 2010.

Između ostalog je 05.06.2010.g. prisustvovao „druženju" selefija u mesdžidu lociranom u zaseoku Čande (Brčko Distrikt). Skupu su, osim njega, prisustvovali: Džemsad Mehmedović i njegov otac Refik, Goran Pavlović iz Beograda, Abid Podbičanin iz Prijepolja, Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, Fatmir Muratović iz Novog Pazara, Edin Murić iz Novog Pazara, Eldin Ličina iz Novog Pazara, Edin Gilić iz Novog Pazara, Ramo Krajnić sa Sandžaka, Alija Jukić i Abdulah Pamukčić iz Austrije, Muharem Hodžić iz Njemačke, Sulejman Ahmetović iz Švicarske. Jašarević je tom prilikom stalno bio u društvu Hasana Bošnjaka i Hajrudina Ribića, najbližih suradnika Nusreta Imamovića u Gornjoj Maoči.

Ožujak, 2011.

U ožujku 2011.g. bio u Gornjoj Maoči u kući čiji je vlasnik Husmet Hamidović. U ovoj kući je 11.03.2011.g. uočeno druženje Jašarevića, Hamidovića, Dine Pečenkovića i Sejada Plojovića, nastanjenih u Gornjoj Maoči. Dino Pečenković je podrijetlom s područja Krajine, a Sejad Plojović je iz Novog Pazara a živi u Zagrebu. Plojovićeva sestra Nevresa Plojović je šerijatski vjenčana za Dinu Pačenkovića. Sejad Plojović glumi majstora borilačkih vještina i obučava „braću" u Gornjoj Maoči.

Prosinac 2010/Siječanj 2011.

Mevlid Jašarević prisustvuje tzv. zimskoj medresi koju je organizovao i vodio Nusret Imamović, lider selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, zbog koje je u ovom selu, osim većeg broja osoba iz BiH, boravio i jedan broj selefija iz inozemstva Prisustvovali su: Goran Pavlović, Samir Ahmetović i Ferat Kasumović (svi iz Beograda, Srbija), Abid Podbičanin i Mirzet Nožinović (svi sa Sandžaka, Srbija), Mirsad Omerović zv. Ebu Teima i njegov brat Sulejman (podrijetlom iz Sandžaka, žive i rade u Beču, Austrija), Sulejman Delić zv. Grnjaš i Alija Jukić (iz Austrije), Sakib Softić i njegov brat Mensur (iz Švicarske), Mehmed Tahiri i Ajdin Lazami (s Kosova) i mnogobrojne druge selefije.

Nusret Imamović je, 07.01.2011.g., u mesdžidu u Gornjoj Maoči organizirvao sastanak sa predstavnicima selefijskih džemata iz dijaspore kojem su prisustvovali: iz Ljubljane Rušidi Ramadan (koristio automobil reg. pločica LJ722UD), iz Beča Sulejman Delić zv. Grnjaš i Sead Lejlić zv. Čevrljak (koristili automobil reg. oznaka W68885V), iz Salzburga Almir Badnjević i Edin Dizdarić (koristili automobil reg. pločica S848NT), iz Luksemburga Mahmud Muslimović i Enez Softić, iz Prijepolja Abid Podbičanin, iz Novog Pazara Mevlid Jašarević i Mirzet Nožinović, s Kosova Mehmed Tahiri.

Mevlid Jašarević, Fatmir Muratović, Edin Murić (svi iz Novog Pazara) i Goran Pavlović (selefija iz Beograda) boravili 5. i 6. lipnja 2011.g. u Gornjoj Maoči. Bili u Pavlovićevom automobilu VW Golf III zelene boje srbijanskih registarskih pločica BG753154

Polovicom kolovoza je takođe boravio nekoliko dana u Gornjoj Maoči. Ovaj put je doputovao autobusom i bio je sam."