Strava u Imotskom: Optužena da je otrovala svekrvu!

namještanje utakmica, silovanje, pljačka, tučnjava, prometna nesreća, droga, Sipa, krađa, napad, novinar, ubojstvo, Orašje, pucnjava, pucnjava, ranjavanje, Sarajevo, nk šibenik, pekara, krađa, Međugorje, glamoč, pokušaj ubojstva, prometna nesreća, kobilovača, samoubojstvo, opine, prometna nesreća, potpolje, Livno, kosturnica, maloljetnici, Tomislavgrad, prometna nesreća, MUP HBŽ, prometna nesreća, žepče, pogibija, Drniš, prometna nesreća, ubojstvo, profesorica, Zagreb, policijska uprava, Mostar, policija, zapaljeno vozilo, prometna nesreća, Čapljina, ubojstvo, samoubojstvo, Ljubuški, prekršaj, kazna, Imotski, svekrva, otrov, heroin, šverc, karlovac, Posušje, krađa, zlato, Buna, sudar, prometna nesreća, drvar, Kupres, MUP HBŽ, prometna nesreća, Sarajevo, Mostar, pljačka, provala, Mostar, prometna nesreća, prometna nesreća, Slavonija, ubojstvo, Zagreb, prometna nesreća, pogibija, Metković, prometna nesreća, prometna nesreća, stravično, Kutjevo, prometna nesreća, Zagreb, s
Tanju Milas terete da je svekrvu u rujnu prošle godine otrovala insekticidom karbofuranom u njihovoj obiteljskoj kući u Zmijavcima kod Imotskog. Učinila je to, tvrdi Državno odvjetništvo, kako bi se riješila brige o skrbi nepokretne žene, koju je hranila i čistila tri godine, piše Index. Otrov je uzela iz staklenke u ostavi pa je Ana Milas ubrzo nakon što je pojela obrok umrla od posljedice trovanja insekticidom.

Slučaj je prijavio Anin sin Ivan Milas, inače, liječnik, ali tek pola godine nakon njezine smrti. Pokojnicu su ekshumirali, kako bi napravili kemijsko-toksikološku analizu bioloških uzroka.

Nije nazvala supruga u strahu od batina?

Tanja Milas pred istražnim sucem negirala je djelo. Tri godine je vodila brigu o svekrvi, davala joj je hranu, prala i čistila. Mrtvu ju je pronašla 21. rujna oko 21.15 sati. Vidjela je kako je skliznula s jastuka na krevetu pa ju je namjeravala pomaknuti kako bi je ispravila. Uhvatila ju je ispod ruke i osjetila da je neobično teška. Tijelo je još bilo toplo, ali nije bilo pulsa.

Suprugu, koji je dežurao u ambulanti u Lovreću, nije odmah javila što se dogodilo jer je bila u strahu od njegove reakcije. Znala je, kaže, kako je nasilan, vikao je na nju i tukao je. Javila mu se tek iduće jutro malo prije no što će se vratiti kući s dežurstva. Sam je, kao liječnik i mrtvozornik, konstatirao majčinu smrt. Par dana kasnije pronašao je kraj kuće staklenku sa otrovom. Tanja tvrdi da nema ništa s tim, no tužiteljica Marina Matušan nije joj povjerovala.

Otrov zabranjen u EU i SAD-u

Medicinski vještak utvrdio je da je Ana Milas umrla nasilnom smrću zbog trovanja karbofuradanom. S obzirom na tkivo u kojem je otrov pronađen, proizlazi da je otrov unesen preko usta te je prošao kroz želudac i dvanaesnik, metabolizirao se u jetri i počeo izlučivati bubregom. Pretpostavlja se kako je Ana Milas brzo izgubila svijest te nije bila svjesna umiranja. Nije ni pomoć mogla pozvati.

Karbofuran je organofosforni karbamatni insekticid - pesticid koji se koristi u poljoprivredi u zaštiti duhana i žitarica, a u zemljama EU i SAD-u zabranjen je zbog smrtnosti životinja.

Sin mu otkrio da je mama otrovala baku?

Tanjin suprug Ivan policiji je predao staklenku sa otrovom u ožujku 2011. godine, pola godine nakon majčine smrti. Sucu je kazao kako je odmah zaključio da mu je majka umrla večer prije te je to rekao i Tanji. Ona mu je slagala da je majku našla mrtvu tek ujutro te da ju je večer prije ostavila živu u krevetu oko 21 sat. To mu je bilo malo čudno jer je majku uvijek stavljala na spavanje sat vremena kasnije. Primijetio je i da su na dan pogreba njegove majke misteriozno pocrkale mačke uokolo kuće. Detalje mu je otkrio sin. Kazao mu je da je mama otrovala baku jer joj je nešto smiješala u hranu.

Ubila mu majku nakon svađe?

Među supružnicima je početkom godine došlo do svađe, Tanja je otišla, Ivanu je ostavila troje maloljetne djece. Otkrio je da se Tanja o svekrvinoj smrti još iste večeri povjerila prijateljici, a on je zaključio da je otrovana te zatražio ekshumaciju.

Tanjina prijateljica došla je odmah u kuću čim ju je u panici nazvala da je svekrva umrla. Rekla joj je da neće zvati supruga jer će on biti uvjeren da ju je ona ubila, i to zbog toga što su se taj dan posvađali. S Tanjom je bila dobra sve do sredine veljače kada ju je nazvala i rekla da je čula da ju je Ivan potplatio da svjedoči protiv nje. Sucu je otkrila kako je govorila da joj je dosadilo voditi računa o svekrvi.

Odalo je ponašanje

Tužiteljica Matušan drži kako Tanju odaje njezino ponašanje koje je neobično i neodgovarajuće za osobu koja je nedužna i nema što kriti. Smatra da bi okrivljenica o svekrvinoj smrti obavijestila nekog od rodbine ako se već toliko bojala supruga. Hitnu pomoć je zvala mjesec dana ranije, nije bilo razloga da to ponovno ne učini. Čekala je cijelu noć, vjerujući kako će protokom vremena nestati simptomi trovanja. Zato se i javila idućeg jutra prijateljici kako je sve dobro prošlo, jer je za nju dobro prošlo to što nije otkriveno da je otrovala svekrvu. Tužiteljica Matušan osvrnula se i na promjenu ponašanja koju je zamijetio suprug Ivan. To je zbog toga što je otrovala svekrvu pa ju je mučila savjest.

Tužiteljica zgrožena dubokom nemoralnošću pobuda okrivljene

Postupala je sa izravnom namjerom jer je znala da daje letalan otrov. Smišljeno je odabrala trenutak kada je znala da suprug u udaljenom Lovreću neće dolaziti kući, baš zato da nitko ne bi mogao pomoći Ani Milas.

Odlučila je da ubije jer je kao mlada žena bila preopterećena stalnom brigom o nepokretnoj svekrvi. Nije bila zadovoljna u braku jer ju je suprug fizički i psihički zlostavljao. Izlaz je potražila u alkoholu i tabletama za smirenje.

Tužiteljica Matušan, zgrožena je dubokom nemoralnošću pobuda Ane Milas. Njeni postupci izazivaju opću moralnu osudu i gnušanje, zaključila je. Starica joj je vjerovala, primila je hranu koju joj je Ana dala, kao i toliko puta dotad. A ona je, pak, izabrala vrijeme kada joj nitko nije mogao pomoći. To bez sumnje znači i krajnje podmukao način počinjenja, zaključila je tužiteljica Matušan, zaključuje Index.