Strava u Gradišću

Mađarska, austrija, izbjeglice, izbjeglice iz Sirije
Troje ljudi uhićeno je u Mađarskoj u svezi s pronađenim tijelima imigranata u napuštenom kamionu u Gradišću u Austriji, objavio je austrijski list Krone ne navodeći izvore a prenio Reuters.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je nekoliko osoba uhićeno, no nije iznijelo detalje.

Austrijska policija potvrdila je da je 71 tijelo izbjeglica izvučeno iz napuštenog kamiona koji je u četvrtak pronađen na zaustavnom traku autoceste na istoku Austrije, blizu Mađarske i Slovačke.

Riječ je o tijelima 59 muškaraca, osam žena i četvero djece.

Prva procjena o 20 do 50 trupala objavljena je u četvrtak nakon jeziva otkrića tijekom jutra. Brojanje trupala, kako je AFP-u izjavio Marakovits, bilo je otežano zbog toga što su tijela bila u poodmaklom stanju raspada.

Nisu objavljene nikakve informacije o identitetu, dobi i zemljama iz kojih su došle osobe koje su bile u kamionu.

Kamion od 7,5 tona registriran je u Mađarskoj, a po reklamnom logu na karoseriji pripadao je slovačkoj tvrtki za prodaju peradi. Vozač je pobjegao.

Austrijska i mađarska policija provode zajedničku istragu.

Vijest o ovoj novoj tragediji objavljena je dok je kancelarka Angela Merkel sudjelovala u Beču na susretu na vrhu s čelnicima zapadnog Balkana koji su zatražili »akcijski plan« EU-a za sprječavanje širenja izbjegličke krize.

»Potreseni smo ovim strašnim vijestima«, rekla je Merkel. »To je upozorenje da počnemo djelovati kako bismo riješili taj problem i pokazali da smo solidarni«.