Šta otkrivaju sudski spisi o najpoznatijem zločinu iz ljubomore: Rasemina majka na sudu branila Junuza

Junuz Kečo
Pušku iz koje je pokušao ubiti Raseminog ljubavnika Atifa Bužu, Keči je dala Zekija, a pripadala je njenom suprugu koji je radio u Iraku.

- Nakon što sam pucao na Atifa, pušku sam odnio u skrovište u Volijak. Namirnice sam kupovao ujutro, a dan bih provodio u šumi. Noću sam se prebacivao u Lepenicu. Jedne večeri me potjera spazila i pucali su na mene - svjedočio je Kečo.

- Kako je Junuz Kečo ubio ženu koju je volio

- Sjećam se da sam izvadio nož, i ničega više

- Kada je nožem izbo Rasemu, Kečo pokušao ubiti i njenog ljubavnika

Konačno je uhvaćen na plaži u Budvi, gdje se pokušao skloniti.

 - Išao sam na plažu i sve je bilo dobro do 17. veljače 1986. godine, kada su me zaustavila dvojica momaka. Predstavio sam se kao Jozo Klarić. Zatražili su osobnu iskaznicu i ja im dadoh. Jedan je rekao: "Ti si taj", a ja odgovorio: "Jesam." Dao sam im nož, i odvedoše me u SUP - kazao je Kečo.

Volio dijete

Nezapamćeno svjedočenje u sudskoj praksi imala je Rasemina majka Hatidža Fazlibašić, koja je na neki način branila čovjeka koji je ubio njenu kćerku.

- O odnosu Junuza i Raseme i njegovom ponašanju ne mogu ništa reći izuzev da su bili najbolji mogući, bar s njegove strane. Ona je hodala, išla je kud joj je volja. Trčao je, radio i njeno dijete čuvao, kao da je njegovo. Kada prođemo pored Raseminog mezara, Sanela kaže: "Što meni Junuz ne može biti babo?" Među njih se umiješao Atif, koji im je brak slomio. Pokušavali smo je ubijediti da se vrati Junuzu, ali nije nas slušala. Ja sam majka, moja kćerka je poginula od ruke ovog čovjeka. Ovdje sada kažem da je Junuz dobar čovjek, i da protiv njega nemam ništa. Ne tražim da se kažnjava - kazala je Hatidža na sudu.

Izvor: Dnevni avaz