Specijalcima MUP-a RS koji su opljačkali više od 600.000 KM određeno 11 godina zatvora

pljačka
... u Okružnom sudu u Banjoj Luci izrečene kazne zatvora od po 11 godina zbog oružanog razbojništva na autoputu Banja Luka-Gradiška i krađu oko 617.000 KM Unicredit banke, 22. rujna 2015. godine.

Suvlasnik autokuće "Kvatro" Oleg Banda iz Banje Luke osuđen je na devet godina zatvora.

Tužiteljka Republičkog tužiteljstva Živana Bajić u završnoj riječi je rekla da je optužnica u potpunosti dokazana.

- Kao specijalci optuženi su bili posebno obučeni za postupanje u kriznim situacijama, a vještine koje su stekli iskoristili su za izvršenje krivičnog djela, čime su grubo narušili ugled MUPRS-a i iznevjerili povjerenje građana. Djelo su počinili usred dana na autoputu, pucajući pancirno zapaljivom municijom, čime su ugrozili živote radnika ‘Sector Security' d.o.o. Banja Luka, ali i svih sudionika u prometu - rekla je Bajić.

Sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja, kako je to tvrdilo Tužiteljstvo, odnosno da nisu počinili organizirani kriminal. Presudom suda osuđeni su obvezni da u roku od 30 dana, nakon pravosnažonosti presude, uplate 543.200 KM zbog protuvpravno stečene koristi.

Predsjednica Sudskog vijeća Okružnog suda Banja Luka Olga Pantić kazala je da je krivično djelo posebno teško, s obzirom na to da je izvršeno tijekom dana i to uz upotrebu oružja na autoputu kojim su se kretala druga vozila.

Kao otežavajuća okolnost navedeno je da su obavljali posao kroz koji su bili zaduženi da sprečavaju teška krivična djela, a ne da ih čine, dok je kao olakšavajuća okolnost uzeto to što su mlađe dobi i nisu osuđivani.

Odvjetnica optuženih Jasminka Jovišević rekla je da nije zadovoljna presudom te da će podnijeti žalbu.

Pljačka novca, koji je prevožen u Zagreb iz banjalučke "UniCredit banke", počinjena je 22. rujnu 2015. godine, a također sudionici u ovom krivičnom djelu Danijel Kuzmić, Goran Janjuz i Željko Inđić priznali su krivicu, potpisali sporazum s Specijalnim tužiteljstvom te su osuđeni na po šest meseci zatvora zbog sudjelovanja u razbojništvu.

Po navodima iz optužnice, Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda su, 22. rujna 2015. godine, zelenim "audijem A6" presreli i napali kolonu vozila "Sector Securityja". Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka, a tokom pljačke došlo je do pucnjave u kojoj je povrijeđen zaposleni u "Sector Securityju" Đurađ Bajić.

FENA