Spašeni turisti na Paklenici

poplave, Hrvatska, helikopter, pomoć, Hrvatska, BIH, poplave, zmija, Hvar, helikopter, Policijski dužnosnici, helikopter, Hercegovina, HGSS, spašavanje, paklenica, HGSS Mostar, HGSS, Čvrsnica
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u četvrtak su na Paklenici pronašli zalutalu četveročlanu francusku obitelj, a 62-godišnji otac obitelji je zbog srčanih tegoba helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezen do baze u Zemuniku odakle ga je medicinski tim odveo na liječenje u zadarsku bolnicu.

HGSS je izvijestio da su spašavatelji zalutalu obitelj pronašli na teško pristupačnom terenu, neadekvatno opremljenu, bez hrane i vode. Kako se 62-godišnjem otac obitelji, koji ima kronične srčane poteškoće, pogoršalo zdravstveno stanje pokrenuto helikoptersko spašavanje.

Iz helikoptera je užetom najprije spuštena liječnica i spašavatelj, a nakon pružene medicinske pomoći unesrećeni je izvučen i prebačena do vojarne Zemunik gdje ga je preuzeo hitni medicinski tim na daljnje liječenje u Općoj bolnici Zadar, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Kapetan posade helikoptera, natporučnik Sebastijan Trepšić kazao je da se akcija odvijala na nepristupačnom terenu na oko 650 metra nadmorske visine pri rubu odvojene stijene.

"Nakon što smo uočili unesrećenog spustili smo nosiljku i spašavatelje koji su pripremili stradalog za prijenos 'fix-line' tehnikom i spustili ih na helidrom u Starigradu, gdje smo ih ukrcali u helikopter i dalje prevezli do baze u Zemuniku. I ovoga puta pokazali smo vrhunsku osposobljenost i uvježbanost posada za akcije potrage i spašavanja sa nepristupačnih planinskih područja", istaknuo je natporučnik Trepšić, priopćio je MORH. Dodaju da je ovo bila jedanaesta akcija potrage i spašavanja pripadnika Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja u ovoj godini.

Ostatak obitelji se, uz pratnju spašavatelja, spustio najlakše prohodnim putem, kažu u HGSS-u, dodajući da je u akciji sudjelovalo 15 spašavatelja od kojih je jedan zadobio lakšu ozljedu noge.

HGSS ponovno apelira na turiste da na planine ne kreću bez adekvatne odjeće i obuće, dovoljne količine hrane i vode te potrebnih lijekova.

Hina