Širokobriježanin se kani zapaliti kod Županijskog suda

"Ako ne promijenite ovu nepravednu presudu, ja ću se zapaliti pred zgradom suda...", stoji između ostaloga u dopisu koji je Drago Lukenda iz Širokog Brijega uputio županijskom sucu u Mostaru, a koji je odmah alarmirao policiju. Oni su ga jučer s njegovom fotografijom i osobnim podacima čekali pred ulazom u sud, ali se on ipak nije pojavio, piše večernji.ba.

Županijski sud u Mostaru, nakon tužbe mještana sela Duge kod Prozor-Rame, donio je presudu kojom se poništava odluka žalbenog vijeća Vlade HNŽ-a od 30. travnja 2008. godine.

Podsjećamo, ovom odlukom poništena je odluka Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša od 11. ožujka te godine pa je investitoru Eko Energi d.o.o. Mostar, čiji je osnivač i zastupnik Lukenda, i dao okolišnu dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane na vodotoku rijeke Duščice (Buk) u selu Duge, instalirane snage 980 kW, i to na razdoblje od pet godina od izdavanja odluke.

Drago Lukenda projekt izgradnje hidroelektrane pokrenuo je još 1989. godine kada je dobio potrebnu suglasnost tadašnje općine Prozor. Realizaciju plana prekinuo je rat, a ponovno je nastavljena 1996. godine. Već tada je naišao na otpor mještana koji su se tek počeli vraćati u svoje obnovljene domove. Tada su mještani svim silama htjeli zaustaviti izgradnju ovog objekta i žalili se domaćim i stranim institucijama. Prije dvije godine činilo se da je Lukenda dobio "rat", pa je i najavio skori početak gradnje nakon što dobije urbanističku i građevinsku dozvolu. Međutim, mještani sela Duge su Županijskom sudu podnijeli tužbu, koja je okončana u njihovu korist.

Inače, Drago Lukenda je više puta prosvjedovao ispred zgrade OHR-a u Mostaru, te Vlade HNŽ-a gdje je pokušao i spaliti vlastiti automobil, a jednom je fizički napao Zejnila Trešnju, pomoćnika županijskog ministra za zaštitu okoliša.

 

Piše: Robert Soldo/VLM