SIPA od jutros u akciji 'Tranzit' : Pretreseno više lokacija širom BIH

Sipa, BIH, akcija, Sipa, crna kronika, Sipa, crna kronika, crna kronika, Sipa, crna kronika, Sipa, droga, Sipa, Sipa, vehabije, ISIL, Sipa, Sipa, teroristi, uhićenje, sipa uhićenje, Sipa, Mostar, Sipa, uhićenja, prilikom pretresa i uhićenja

Kako se doznaje riječ je  o osobama osumnjičenim za krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom porezne utaje ili prevare. 

Aktivnosti se provode u više gradova širom BiH, u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH, a usmjerene su na više pravnih i fizičkih lica.

Oni se sumnjiče da su od 2011. do 2014. godine, preko pravnih osoba vršili uvoz robe porijeklom iz NR Kine, koju su prosljeđivali njima poznate osobe koja su tu robu bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodavala za gotov novac na području tržnice Arizona kod Brčko Distrikta i na području Sarajeva, a da bi to prikrili u proslovnim knjigama preko pravnih lica fiktivno prikazivali da se roba nalazi na zalihama.

Prema dosad prikupljenim i raspoloživim dokazima, financijskim malverzacijama koje su predmet istrage, izbjegavanjem plaćanja PDV-a proračun BiH, a samim tim i svi građani, oštećeni su za iznos od oko 8,5 milijuna KM. S obzirom da su aktivnosti u tijeku, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

- Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog i finansijskog kriminala, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji - ističe se u priopćenju Tužiteljstva.