‘Sarajevska mafija ubila je mog muža i onda ga zazidala’

ubojstvo, ubojstvo, pucnjava, ubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, pljačka, alkohol, džamija, ranjavanje, vatreno oružje, crna kronika, utapanje, sava, ubojstvo, ubojstvo, braća Šimić, samoubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, samoubojstvo, HDZ 1990, crna kronika, pokušaj ubojstva, ubojstvo, ubojstvo, eksploziv, eksplozija, samoubojstvo, Međugorje, oružje, municija, droga, ubojstvo, Brčko, tučnjava, napad, uhićenje, Mostar, mrtvac, crna kronika, Mostar, samostan, časne sestre, Banjaluka, uhićenja, akcija, policija, samoubojstvo, vionica, ubojstvo, klis, samoubojstvo, čatrnja, Metković, prometna nesreća, lov, plin, kamenica, Hasan Sarajlić, samoubojstvo, Posušje, prometna nesreća, žepče, prometna nesreća, Međugorje, prometna nesreća, Međugorje, drvar, samoubojstvo, Usora, prometna nesreća, bulevar, Mostar, zapaljen automobil, tekija, Mostar, pljačka, Bugojno, slavko bašić, Livno, mazda, sjekira, MUP ZHŽ, policija, kontrola, smrt, Tuzla, trovanje, Ljubuški, paljevina, alhotest, Trebinje

Otkrivanje njihovih leševa uslijedilo je nakon uhićenja Zijada Turkovića zvanog Ziki, sarajevskog kriminalca kojeg lokalne vlasti terete za niz ubojstava i pljački na području BiH.

Zadnji vidio Tolića

Specijalne snage MUP-a F BiH Turkovića i četvoricu pripadnika njegove bande uhitile su u ponedjeljak zbog povezanosti s pljačkom 2,5 milijuna konvertibilnih maraka u zračnoj Luci Sarajevo te s ubojstvima najmanje četiri osobe među kojima su i hrvatski državljani Marijo Tolić Tola i Verner Ajdari. Tolić i Ajdari proglašeni su nestalima u ožujku ove godine, nakon što su iz Pule doputovali u Sarajevo. Hrvatska policija njihov je nestanak povezivala s obračunima u narkopodzemlju nakon policijske operacije Balkanski ratnik.

Tolić i Ajdari navodno su bili suradnici nekih kriminalnih klanova u BiH i Srbiji, a surađivali su i sa Zijadom Turkovićem.

Kako doznajemo, Turkovića je prokazao zaštićeni svjedok federalne policije tvrdeći da je žrtve likvidirao u “navlakuši”, a potom ih zazidao u temelje zgrade u okolici Sarajeva. Turkovića se sumnjiči da je organizirao i ubojstva Mithata Mekića i Marije Salas Kortes, kolumbijske državljanke. U Sarajevo je, na poziv SIPA-e, otputovala i supruga Marija Tolića Tole, Jasmina Tolić.

- Zijad Turković je bio vrlo blizak mom suprugu i zadnji je s njim razgovarao. Nakon što je moj suprug proglašen nestalim, razgovarala sam s policijom BiH i potražila neke suprugove poznanike u Sarajevu i Zenici. Riječ je o Mariju Sovi i Zijadu Turkoviću. Sova mi je odgovorio da ne zna što je s Marijem i Ardarijem. ‘Ako su ih i roknuli, valjda ih nisu mučili’, rekao je cinično. Zika mi je rekao da ga nije vidio ni čuo petnaest dana - rekla je Jasmina Tolić za Jutarnji.

Obračun narkopodzemlja

Jasmina Tolić smatra da njezin suprug nije sudjelovao u krijumčarenju droge, ali da je žrtva obračuna unutar balkanskog narkopodzemlja. Zijada Turkovića sumnjiči se da je izvršavao naručena ubojstva zbog čega su ga prozvali Čistač, a Marijo Sova koji je u travnju uhićen u Zagrebu povezuje se s ubojstvom Cvetka Simića čiji je leš pronađen u jarunskom jezeru.

izvor: jutarnji list