Rodbini uzeo milijun kuna s računa pa kupio auto i pokrio dug na kartici

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
S računa svoje rodbine više od dvije godine 44-godišnji Srjepan P. vrlo je vještim bankarskim manevrima podizao novac - gotovo 1,2 milijuna kuna. U utorak je pak nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, nakon što je se priznao i pokajao se, pokušavši sudsko vijeće dodatno smekšati pričom o financijskim problemima u koje je zapao i zbog kojih je prekršio zakon.

Krivim je proglašen za čak 15 kaznenih djela - zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava, a kazna što mu ju je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Daniela Kustec izrekla dodatno je ublažena.

Potkonjak, koji je nakon 16 godina rada u bankarskom sektoru lani prešao na direktorsku funkciju u Basler osiguranje, nije se pojavio pred sucima na samom kraju procesa. Sudsko vijeće ipak je prihvatilo njegovo uvjeravanje da će baš cijeli otuđeni iznos nadoknaditi svojim rođacima koji su bili klijenti u banci u kojoj je radio.

U to vrijeme, od sredine 2006. do sredine 2008. godine, bio je direktor poslovnice Volksbanke na Maksimirskoj cesti u Zagrebu. Na toj funkciji, osim za rukovođenje poslovnicom i kontrolu zakonitosti postupanja, bio je zadužen i za promicanje poslovne politike banke te kontakte s VIP klijentima.

Među njima je bio nekoliko članova Potkonjakove obitelji, pa je, pritisnut financijskim poteškoćama, očito vidio priliku da na jednostavan način dođe do novca. Planirao je doduše tek »posuditi« nešto s njihovih oročenih štednji, no prije nego što je novac uspio vratiti slučaj je razotkriven.

Priznao je tada da je u kolovozu 2006. godine posegnuo za novcima na računu Milice D. kojoj je lažirao razročenje sredstava te u dva navrata zadržao za sebe nešto više od deset tisuća eura. Uzeo joj je ukupno 147.410 kuna. Albinu D. malverzacijama s oročenom štednjom uzeo je oko 450 tisuća kuna, dok je Stjepanu B. podigao nešto više od 540 tisuća kuna. Novcem što ga je uzeo s oročene štednje Ane D. N., a radilo se o sto tisuća kuna, platio je dugove koje je u to vrijeme imao prema Dinersu, a dio novca s računa Zdenke B. - 127.150 kuna - prebacio je na račun autosalona u kojem si je kupio automobil marke Suzuki.

Budući da i sada plaća tri kredita te alimentaciju za dvoje djece, sud ga je oslobodio plaćanja troškova procesa, kao i izdataka za branitelja koji mu je bio postavljen po službenoj dužnosti.

Kako je u međuvremenu Volksbanku kupila Sberbank, sav otuđeni novac će, ukoliko presuda postane pravomoćna, morati vratiti novoj upravi.

Hina