Razbijen lanac međunarodne prostitucije - 13.03.2012

... hrvatska policija uključila još u studenom prošle godine. Prema dostupnim informacijama, uhićena su trojica hrvatskih državljana, piše Novi list.

Detalji operacije bit će objavljeni danas na konferenciji za novinare na kojoj će, osim predstavnika Ravnateljstva policije RH, biti nazočni i predstavnici međimurske policije te časnik za vezu Veleposlanstva kraljevine Španjolske u RH.

Očekuje se da će tada biti rasvijetljeno na koji su način hrvatski državljani sudjelovali u ovom kriminalnom lancu te jesu li žrtve organizirane prostitucije i trgovine ljudima dolazile iz Hrvatske.

Španjolska policija je prije nekoliko dana raskrinkala zločinačku grupu koja je u robovskom odnosu držala 24 mlade žene. Bile su prisiljene prostituirati se za članove grupe, i to u striptiz klubovima diljem Španjolske, piše Novi list. Na taj su način otplaćivale dugove u koje ih je uvukla druga kriminalna skupina.

Radilo se o plaćanju cijene njihovog ilegalnog dovođenja u Španjolsku. Kako bi ih držali u podređenom odnosu neke su drogirali, dok su nekima prijetili oružjem. Skupina je imala i razrađeni "sustav kažnjavanja", svojevrsni kodeks, prema kojem je kašnjenje djevojaka na ugovorene sastanke s mušterijama preračunavano u iznose njihovih dugovanja.

Dva slična slučaja raskrinkana su lani. Hrvatski makroi djevojkama su posuđivali novac za otvaranje frizerskih salona, a kada novac nisu mogle vratiti, morale su se prostituirati u klubovima u Njemačkoj.