Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem optuženim za ratne zločine u Bihaću

optužnica, ratni zločin

Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

– Županijski sud u Bihaću je izdao naredbu za prinudno dovođenje Eseda Abdagića, iz razloga jer nije dostupan pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, te je protiv istog lica po naredbi Suda raspisana međunarodna potjernica – potvrđeno je iz Županijskog suda u Bihaću.

Početkom srpnja ove godine, Županijski sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), po kojoj je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema ranijem priopćenju Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije (USŽ), Abdagiću se na teret stavlja da je u prosincu 1993. godine, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, više puta udario vojnog zarobljenika, pripadnika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon kraćeg vremena od zadobivenih ozljeda preminuo.

Optuženi je, prema Tužiteljstvu USŽ-a, nastanjen u Iowi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).