Psi krijumčareni iz BiH završavaju u bordelima

psi, krijumčarenje pasa, mafija

Grupe koje se bave međunarodnim krijumčarenjem pasa uveliko djeluju i na području Bosne i Hercegovine , saznaje portal avaz.ba od udruženja koje se bave zaštitom životinja.

Unosan posao

I naši kriminalci poprilično su se povezali s “psećom mafijom” koja djeluje na Balkanu, jer su u pitanju enormne zarade.

Reporterka “Deutsche Wellea” zabilježila je ilegalnu prodaju pasa u Njemačkoj za koju se sumnjiči “pseća mafija” s Balkana, koja na ovaj način zarađuje milijarde. Posao je toliko vrijedan da se profiti mogu usporediti s onima od trgovine drogom ili oružjem.

Na snimku koji je objavio DW vidi se i trenutak u kom troje preprodavača iz Srbije pokušava prodati psa maltezera. Ne znajući ni da je vakciniran, oni su ga nudili po cijeni od 500 eura. Troje preprodavača iz Srbije koje je policija uhitila imaju već podeblje dosjee. Psi se kupuju jeftino, a onda se u Njemačkoj prodaju tri ili četiri puta skuplje.

Većina ilegalno uvezenih pasa u Njemačkoj dolazi iz Rumunijske, a slijede Mađarska, Srbija i Bugarska.

Udruženje  za zaštitu životinja „Av-Mau“ u Sarajevu legalno udomljava pse uglavnom u Englesku. Predsjednica ovog udruženja Amela Turalić  napominje kako se legalan izvoz pasa obavlja kroz karantene koje je odobrio Ured za veterinarstvo. Pas u karantinu provede 21 dan i onda može napustiti BiH preko jedinog graničnog prijelaza gdje je dozvoljen izvoz pasa, a to je prijelaz Bosanska Gradiška.

To se zove sustav „pretis“ i kojem se može pratiti životinja od karantena do udomitelja u Engleskoj ili Njemačkoj. Mi to obavljamo preko karantena u Doboju, a po pse dođe transporter iz Hrvatske i za 24 sata pas je u Engleskoj. Legalno to je komercijalni izvoz robe, ima  traga u bazi podataka gdje psi završavaju - objašnjava Turalić.

Porozni prijelazi

Postoji i takozvana nekomercijalna dozvola kada vlasnik nakon provedenog odmora u drugoj državi psa vraća u BiH.  Krijumčari upravo koriste ove dozvole da uz jednog psa provedu njih deset. Nelegalna trgovina pasa iz BiH odvija se preko Srbije. Javna je tajna da se krijumčarenje pasa u BiH vrši preko graničnih prijelaza Rača, Karakaj i Šepak, uz potplaćivanje carinika i to deset do 15 maraka po psu. Iz Srbije psi prelaze u Mađarsku, a potom u Rumunjsku prema Aradu. Za to vrijeme već transporteri iz Bukurešta dolaze po pse i izvoze ih dalje u Njemačku i Austriju.

Tako se svake drugog tjedna uglavnom iz Sarajeva i Tuzle po deset pasa šalje u  Rumunjsku, a potom u zemlje zapadne Europe i ne zna se gdje ti psi završavaju. Novi vlasnik može raditi s njim šta ga je volja, može ga preprodati, a pojedini završe i u njemačkim bordelima za pse.

Rumunjska vodi cijeli biznis, jer oni imaju dozvolu za legalni izvoz pasa, a usput nelegalno uvoze i prevoze i pse iz balkanskih zemalja.

Izdaju lažne dokumente

“Dog Trust”, organizacija za zaštitu životinja iz Velike Britanije, je obimnim istraživanjima uspjela pokazati kako je trgovcima jednostavno da, naprimjer, u Rumunjskoj od veterinara dobiju lažne dokumente za pse. Na kraju se za 30-40 pasa zaradi između 20.000 i 25.000 eura.

Prodaja preko eBaya

Njemačka nevladina organizacija za zaštitu životina “Četiri šape” je izračunala da se samo preko malih oglasa na eBayu godišnje proda 2,3 miliona pasa. Većinom ilegalno. Zarada je oko 700 eura po psu. Godišnje se, dakle, tako zaradi 1,6 milijardi eura i to samo preko eBaya, prenosi portal avaz.ba.

Studija Europske unije utvrdila je da se  550.000 pasa godišnje ilegalno preveze preko granica.