Pronađeno oružije u Bugojnu trebalo poslužiti za napade na Katoličke crkve

teroristički napad, terorizam, teroristički napad, teroristi, teroristički napad, terorizam, bombaški napadi, Bugojno, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, teroristički napad, vehabije, Bugojno, teroristički napad, teroristički napad, Bugojno, Bugojno, eksploziv, Sipa, terorizam, Bugojno, napad
...udniku iznad sela Ždralovići pronašli su veće količine naoružanja koje se povezuje s navedenim terorističkim napadom u Bugojnu, ali i skupinom Rijada Rustempašića.
Rustempašiću i njegovoj skupini na Sudu BiH se sudi za terorizam. Optužnica ih tereti da su namjeravali izvršiti napade na katolička mjesta za vrijeme Božića, ali i na “Vlahe” za vrije pravoslavnog Božića. Policijski izvori u više navrata su kao potencijalne mete napada navodili sarajevsku katedralu i samostan u Fojnici.
Kako doznajemo od izvora bliskog istrazi, oružje je bilo spremljeno u plastične bačve, a zatim zakopano duboko u zemlju.

Šture informacije


- Bilo je tu svega, zolja, pištolja, pušaka, eksploziva, prepričava nam naš izvor. Naime, istraga, koju vodi državno Tužiteljstvo, dovela je inspektore i policiju do sela Ždralovići, koje se nalazi između općina Bugojno i Donji Vakuf. Prije nekoliko dana po nalogu Tužiteljstva BiH izvršen je pretres i pronađeno navedeno oružje, a dio ga je uništen na licu mjesta. Iz FUP-a i MUP-a SBŽ-a nisu željeli komentirati ovaj slučaj niti do kuda je istraga o terorističkom napadu u Bugojnu došla. Isto tako, ni Tužiteljstvo BiH nije željelo priopćiti više informacija u vezi s istragom o terorističkom napadu na Policijsku postaju Bugojno, kao ni potvrditi da je u okviru ove istrage izvršen pretres na lokaciji iznad naselja Ždralovići. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je da policijske agencije, ukoliko imaju neke informacije koje žele priopćiti, to i učine, ali da se ne pozivaju na Tužiteljstvo BiH.
- Bilo kakvo 'curenje' povjerljivih informacija o ovoj istrazi predstavlja kazneno djelo i moglo bi doći do preispitivanja razloga zašto se to događa i ugrožava li netko na taj način namjerno našu istragu, ustvrdio je Grubešić.

Povezanosti terorista


Ipak, kako se istraga razvija, sve više postaje jasnija veza između Rustempašićeve skupine s Harisom Čauševićem Oksom i Naserom Palislamovićem, izvršiteljima napada na Policijsku postaju u Bugojnu 27. lipnja. Naime, odmah po izvršenju napada u javnost su procurili podaci kako je Čaušević policiji priznao da je napad izvršio iz osvete zbog procesa koji se pred Sudom BiH vodi protiv Rustempašićeve skupine. Također, ne bi nas trebalo iznenaditi ukoliko uskoro dođe do novih uhićenja vezanih uz ovaj slučaj jer se dio istrage temelji na otkrivanju eventualnih nalogodavaca i pomagača za izvršenje zvjerskog napada u Bugojnu.

Napad u Bugojnu


Napad na Policijsku postaju u Bugojnu dogodio se u jutarnjim satima 27. lipnja, kada je na parkiralištu u blizini policijske zgrade eksplodirala bomba. Odmah potom je uhićen Haris Čaušević Oks te je pronađena još jedna vreća puna eksploziva. Nekoliko dana nakon toga i nakon intenzivne potrage uhićen je i drugi osumnjičenik Naser Palislamović. Od posljedica eksplozije život je izgubio policajac Tarik Ljubuškić, a teške ozljede zadobila je policajka Edina Hindić. Također, na policijskoj, ali i okolnim zgradama nanesena je veća materijalna šteta.

Pripremani napadi na katedralu i vojsku


Na Sudu BiH trenutačno traje proces u slučaju “Rustempašić”. Optužnica braću Rijada i Muhameda Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića tereti za kaznena djela terorizma, udruživanja radi činjenja kaznenih djela i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom. U optužnici se navodi da je optuženi Rijad Rustempašić organizirao skupinu ljudi čiji članovi su postali i optuženi Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil. Skupina je nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, videosnimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena djelovanja. Optužnica ih tereti da su pripremali napade na katolička i pravoslavna mjesta za vrijeme Božića. Policijski izvori navodili su više puta da su namjeravali izvršiti bombaške napade na katedralu u Sarajevu i franjevački samostan u Fojnici, kao i napade na snage NATO-a u BiH i Oružane snage BiH koje trebaju ići u Afganistan.

Piše: Dragan Bradvica/dnevni list