Pronađen napadač na franjevačkog svećenika

pljačka, tučnjava, policija, napad, Vojvodina, uhićenje
Kako je priopćio srbijanski MUP, uhićen je 35-godišnji Đ. P. iz Bača kojeg se tereti da je uzeo 15.000 dinara iz samostana te nanio teške tjelesne ozlijede svećeniku, piše RTV.

MVEP osudio napad

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je ranije večeras osudilo današnji napad na gvardijana fra Josipa Špehara u Samostanu Uznesenja blažene Djevice Marije u vojvođanskom Baču.

Podsjetimo, opat franjevačkog samostana u Baču Josip Špehar prošle je noći napadnut i pretučen, a s ozljedama glave i tijela zadržan je u Kliničkom centru u Novom Sadu na pretragama, izvijestili su u petak srbijanski elektronički mediji.

Opat samostana u Baču bio je meta razbojničkog napada za koji se navodi da je "nezabilježen u Vojvodini" i čiji motivi za sada nisu poznati, ali se sumnja je riječ o pljački jer samostan čuva vrijedne primjerke vrlo starih rukopisa i drugih umjetnički vrijednih predmeta.

Kako navodi portal lista Blic, napad na opata i pljačku vrijednih spisa i novca iz samostana koji se nalazi u samom središtu Bača, osudio je općinski odbor vladajuće Srpske napredne stranke SNS i predsjednik općine Bač Dragan Stašević.

"Pozivamo nadležne državne organe da odmah reagiraju i učine sve kako bi čim prije otkrili i kaznili počinitelje", navodi se u priopćenju odbora SNS u Baču te naglašava kako će se SNS nastaviti "svom snagom boriti za pristojnu i uređenu državu u kojoj nema mjesta nasilju i kriminalu".

Prema prvim informacijama iz policije, cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija, među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi vrijedni predmeti.
"Uvjeren sam da je u pitanju razbojništvo čiji je osnovni motiv pljačka i vjerujem da ovo kazneno djelo nema drugu pozadinu", ocijenio je predsjednik općine Dragan Stašević i posvao sugrađane "da sačuvaju tradiciju međusobnog razumijevanja, multietničnosti, poštovanja različitosti i zajedničkog života, čime se ta općina odlikuje".

Karamarko: očekujem od nadležnih u Srbiji da pronađu napadača na katoličkog svećenika Špehara

Nešto ranije danas prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osudio je u petak napad na opata franjevačkog samostana u vojvođanskom mjestu Baču, Josipa Špehara, koji je teško pretučen, te je izrazio očekivanje da će srbijanske vlasti pronaći počinitelje.

Osuđujem takav čin nasilja prema svećeniku i očekujem od srbijanskih tijela da što prije nađu počinitelja i da odgovore što se dogodilo jer to je ono što se ne smije događati, rekao je Karamarko u petak novinarima u Trogiru, gdje je bio na obilježavanju 26. obljetnice utemeljenja HDZ-a u tome gradu.
Istaknuo je kako želi vjerovati da motiv napada na svećenika Špehara nije motiviran njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću, to što je Hrvat i katolik.
"Ja bih htio vjerovati da to nije motivirano njegovom nacionalnom i vjerskom pripadnošću hrvatskom narodu i rimokatoličkoj vjeri," poručio je Karamarko.

Opat franjevačkog samostana u Baču Josip Špehar napadnut je i pretučen u noći s četvrtka na petak, te je s teškim ozljedama glave i tijela, prevezen u Klinički centar u Novom Sadu. Prema prvim informacijama iz policije, cilj napada bila je krađa crkvenih dragocjenosti i relikvija, među kojima su i značajne ikone, spisi i drugi vrijedni predmeti.

Izvor: narod.hr