PRODUŽEN PRITVOR Osumnjičeni za teške krađe u Mostaru, Čitluku, Jablanici...

pritvor, krađe, sud

Županijski sud u Mostaru prihvatio je prijedlog Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i šestorici optuženih u predmetu ‘Orca’ produžio mjeru pritvora.

Kako doznaje Dnevni list u toj pravosudnoj instituciji, pritvor im je produžen za dvije godine, počev od 9. prosinca 2019. do 9. prosinca 2021. godine.

Pritvor je produžen za Jozu Markića, Alena Begluka, Zorana Mikulića, Harisa Zuku, Radislava Gavrića i Enisa Mandala.

Podsjećamo, Županijski sud u Mostaru potvrdio je nedavno optužnicu protiv ove grupe i to protiv gore navedenih koji se nalaze u pritvoru te protiv Rahmana Begluka (32), Mugdima Omanovića (35), Nermina Lete, Skendera Čerkića (41), Fadila Pozdera (33) i Nermina Čolakovića.

Navedeni su bili obuhvaćeni akcijom Federalne uprave policije kodnog naziva ‘Orca’ kada je dokumentirano više teških kaznenih djela počinjenih na području cijele Federacije BiH.

Navedena grupa je u periodu od 2014. do dana uhićenja, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila 29 kaznenih djela razbojstva i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske crpke, transporti novca, te drugi gospodarski subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 maraka, dok su gospodarskim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

– Radi se o grupi kojoj smo dokumentirali kaznena djela počinjena od 2014. do danas, a riječ je o 29 kaznenih djela. Riječ o napadima na bankomate, benzinske crpke, transporte novca i drugo. Tri osobe nalazile su se na izdržavanju zatvorskih kazni, a predmetna kaznena djela činili su u vrijeme korištenja dopusta, rekao je nakon provedene akcije na konferenciji za novinare Nurudin Hafizović, načelnik istražne federalne Službe kriminalističke policije FUP-a. Tijekom pretresa pronađene su veće količine novca koji potječe iz kaznenih djela, petnaest kilograma eksploziva koji se koristio u razaranju bankomata, ometači alarmnih sustava, oružje i municija, policijska uniforma, te podesni alat koji je korišten za izvršenje kaznenih djela, te drugi predmeti koji će biti korišteni u dokaznom postupku.