Pročitajte potresno pismo kojim je pokojni policajac pokušao ukazati na korupciju

Potres
AFP

...e se bojim za svoj posao, moja egzistencija te budućnost u ovoj Policijskoj upravi su upitni. Kolege se boje raditi sa mnom, kao da imam 'zaraznu bolest'.

Autor: Dražen Krajcar Dnevno.hr

Portal Dnevno donosi cijelu prijavu koju je pokojni policajac Dino Molnar poslao nadležnima želeći upozoriti na nezakonite radnje u Policijskoj upravi međimurskoj i Policijskoj postaji Mursko Središće, protiv kojih se borio i zbog čega je bio mobingiran.

U prijavi, koja je napisana na 19 stranica, Molnar opisuje nezakonite radnje koje su se dogodile u vremenskom razdoblju od 1. srpnja 2011. do 20. prosinca 2012. godine a poslao ju je ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, Unutarnjoj kontroli MUP-a te Sindikatu policije Hrvatske.

Nakon uvodnog dijela u kojem Molnar opisuje svoje školovanje i početak rada u policiji, u prijavi se kao prvi spominje događaj kada je neopreznom vozaču napisao kaznu koja je nakon toga stonirana. Molnar se požalio načelniku PP Mursko Središće Miljenku Vrbancu koji mu je rekao da je zapovijed stigla od 'velikog šefa iz Zagreba' te ga zatražio da spornu kaznu promijeni u upozorenje. Bojeći se za posao Molnar je pristao nakon čega je premješten u PP Čakovec.

- Dana 18.07.2012 godine došao sam u Postaju prometne policije Čakovec gdje sam išao na razgovor kod vođe sektora Kristijana Mlinarić, a koji mi je rekao 'delav budeš kak ti bum ja rekel', ja sam se nasmijao i rekao da ću raditi po zakonu, onda mi je rekao 'nabudeš onda dugo pri nama', na što sam mu rekao mogu ja i danas otići nazad - piše u Molnarovoj prijavi.

Dalje u prijavi navode se razni više-manji slični slučajevi u kojima su razni šefovi i moćnici tražili da ublaži ili odbaci kazne, kada bi se pobunio stalno su ga premještali te mu nisu dali suglasnost za doškolovanje. Uz stalna upozorenja - nemoj se s rogatima bosti.

- Gore navedenim vidi sa da se mene sustavno psihički, moralno zlostavljalo i ponižavalo, a sve s ciljem ugrožavanja mojeg ugleda, časti, pa sve do toga da me se eliminira sa radnog mjesta, tj. da me se 'riješi' da dobijem otkaz. Te aktivnosti su se odvijale u godinu i pol dana - piše Molnar.

- Ja se svako jutro budim s grčem u želudcu, po noći ne spavam, budim se, imam noćne more, više nikome ne vjerujem, te se bojim za svoj posao, moja egzistencija te budućnost u ovoj Policijskoj upravi su upitni. Kolege se boje raditi sa mnom, kao da imam 'zaraznu bolest'. Usprkos svemu tome nisam i neću izgubiti žar za poslom, te svaki dan ponosno oblačim policijsku uniformu i stavljam policijsku značku, jer ja sam profesionalac - emotivno zaključuje nesretni policajac.

Podsjećamo, Dino Molnar 21. siječnja 2013. godine pronađen je mrtav. Državno odvjetništvo utvrdilo je da je počinio samoubojstvo, i to službenim pištoljem, odjeven u policijsku odoru, 20. ili 21. siječnja u blizini Domašinca u Međimurskoj županiji. Mladić iz obližnjeg sela Novakovca bio je izvan službe, pronađen je u svom osobnom automobilu na polju