Pretučen zastupnik 'Boljitka' braće Lijanović

Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojske županije Aldina Ahmić potvrdila je kako je Ivanković prijavio napad te kako je obavljen očevid.

Napadači su Ivankovića sačekali u mraku ispred ulaza zgrade u kojoj živi, prebacili mu jaknu preko glave i potom ga oborili na tlo i udarali nogama.

Sam Ivanković nije želio komentirati ovaj napad, no mediji navode kako je moguće da je pozadina politička i da je napad povezan s ishodom prošlotjednog glasovanja za zastupnike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zeničko-dobojske županije. Na čudan način tada je tajnim glasovanjem za hrvatskog zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta umjesto kandidata NSRzB izabran kandidat HDZ BiH, iako ta stranka ima manje zastupnika u županijskoj skupštini.

Prema ishodu glasovanja, jedan od zastupnika NSRzB zapravo je zaokružio ime kandidata protivničke stranke, a time je ujedno zakomplicirao uspostavu vladajuće većine kakvu su u zakonodavnim tijelima Federacije biH planirale Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i NSRzB.

Za uspostavu vlasti u tom entitetu koalicija četiri stranke mora osigurati barem trećinu zastupničkih mjesta u klubu hrvatskih zastupnika u Domu naroda, jer bi time onemogućila HDZ BiH i HDZ 1990. da primjenom veta blokiraju donošenje zakona.

Pri konstituiranju hrvatskog kluba u Domu naroda ključno je bilo upravo mjesto koje je u konačnici dobio kandidat HDZ BiH Ivo Tadić a ne kandidat NSRzB Igor Matanović.

S obzirom na Matanovićevu kandidaturu, pretpostavlja se kako je glas kandidatu HDZ BiH dao ili napadnuti Ivanković ili njegov stranački kolega Toni Pendić.

Zoro Ivanković vlasnik je auto-škole u Zenici i prije izbora za zastupnika NSRzB u skupštini Zeničko-dobojske županije nije bio politički angažiran.

(PortalOko)