Pretrpanim autom umjesto u provod otišli u smrt...

prometna nesreća, Neum, hrasno, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, droga, crna kronika, pc centar, pljačka, Sarajevo, ubojstvo, fotograf, crna kronika, crna kronika, Martin Jozić, crna kronika, pljačka, Mostar, zlatarnica, crna kronika, Slavija, navijači, huligani, Mostar, stup, prometna nesreća, dojava, bomba, Mostar, prometna nesreća, utapanje, pogibija, Mostar, lažna dojava, Srećko Bošnjak, Mostar, Široki Brijeg, krađa, policijska akcija, meteor, uhićenja, prometna nesreća, pogibija, pogibija, Mostar, prometna nesreća, Konjic, prometna nesreća, Ljubuški, droga, policija, Ljubuški, provala, MUP ŽZH, vjetar, kamion, Stolac, prometna nesreća, pogibija, Tomislavgrad, šokantno, pro
... a još je šest mladih ozlijeđeno, neki od njih i teže.

Prema PU istarskoj, poginule su F. Š. (16) i E. Đ (17). Dvije su 16-godišnjakinje, jedna 17-godišnjakinja i jedan 15-godišnjak teško ozlijeđeni, dok su vozačica (18) i 17-godišnjak zadobili lakše tjelesne ozljede. Svi su iz Fažane, osim vozačice i jedne djevojke koja je iz Pule.

Šest djevojaka i dva mladića, natiskano u automobilu marke Citroen pulskih registarskih oznaka, krenulo je u noći sa subote na nedjelju prema Puli iz Fažane, a cilj je po svoj prilici bio noćni izlazak u grad. Neki od njih navodno su se vozili i u gepeku automobila. Nesreća se dogodila u nedjelju oko 00.05 sati na županijskoj cesti Pula - Fažana, u blizini turističkog kampa Bi Village.

Citroenom u vlasništvu njenih roditelja upravljala je 18-godišnjakinja iz Loborika na području obližnje općine Marčana. Vozačica je u organizmu imala alkohola, a kretala se iz smjera Fažane prema Puli. Koncentracija u krvi bila je 0,26 promila, no kako se radi o mladoj vozačici, nije uopće smjela biti pod utjecajem alkohola.
Udarili su stablo

Prema policijskom izvješću, u zavoju ulijevo, zbog neprilagođene brzine kretanja, djevojka je izgubila nadzor nad vozilom i prešla na suprotnu kolničku traku. Automobil je sletio s ceste i bočnim dijelom udario u stablo, a od siline udarca odbio se i zarotirao te zaustavio nešto dalje, većim dijelom na cesti.

Koliko je bio strašan sraz automobila sa stablom pokazuje činjenica da je jedna djevojka izletjela iz vozila desetak metara dalje na travnatu površinu s desne strane ceste i na mjestu poginula. Druga poginula djevojka također je bila izvan vozila, pored automobila. Na mjestu strašnog događaja odmah su se, uz policiju, pojavili Hitna pomoć i vatrogasci koji su pomagali u izvlačenju unesrećenih. Za E. Đ. i F. Š., na žalost, više nije bilo pomoći.

Na dijelu fažanske ceste gdje je došlo do izlijetanja ograničena je brzina kretanja na 60 km/h. U policiji još nemaju odgovor koliko je bilo prekoračenje brzine Citroena. Mještani Fažane ističu da je ta cesta vrlo opasna, zbog stabala, stanja kolnika i činjenice da na tom dijelu nema rasvjeta.

- To je cesta smrti - rekao nam je jedan Fažanac, dodajući da vozači često ovdje jure puno brže od ograničenja.

Međutim, mjesto na kojem se nesreća dogodila prvi je zavoj nakon Fažane i nije oštar, od kojih 15-ak stupnjeva. U trenutku nesreće bilo je suho i vedro pa se pretpostavlja da je, uz preveliku brzinu, izlijetanju kumovalo neiskustvo vozačice.

Policajci su zajedno sa zamjenicom općinskog državnog odvjetnika Kristinom Baćac obavili očevid, a za to vrijeme cesta Fažana - Pula bila je zatvorena za sav promet do 3.30 sati. Tijela stradalih djevojaka prevezena su na Odjel patologije Opće bolnice Pula radi obavljanja obdukcije.

Brzina i neiskustvo

Kako ističu u PU istarskoj, protiv 18-godišnje vozačice podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Ostalim sudionicima nesreće izvađena je krv te se utvrđuje prisutnost alkohola.

Kako smo doznali u Fažani, E. Đ. i F. Š. bile su prijateljice iz osnovnoškolskih klupa, a zajedno su pohađale 3. razred Opće gimnazije u Puli. U istu je školu išla i njihova prijateljica, vozačica, a svi sudionici nesreće i inače su se često družili. Za poginule djevojke mještani ističu da su bile jako dobre učenice i sjajna djeca. Rijetko tko je, kada smo razgovarali o tragediji, uspijevao suspregnuti suze.

Ntko ne zna kamo se točno uputila ekipa kobne večeri, a u Fažani pričaju da su ih neposredno prije nesreće vidjeli kako se okupljaju na autobusnoj postaji oko kilometar od lokacije na kojoj se dogodila tragedija. Čuo se smijeh, veseli razgovori, očito su se dobro zabavljali. Prepostavljaju da su čekali da ih vozačica pokupi pa da krenu dalje.

Na mjestu nesreće u nedjelju su se spontano počeli okupljati mještani Fažane koji su palili svijeće za poginule. Još uvijek prisutni tragovi krvi bili su stravičan podsjetnik na ono što se dogodilo 10-12 sati prije.

Prijatelji iz škole

- Ovo je strašno, svi smo potreseni. Svi smo iz Fažane i okolice, dobro smo ih znali, obje imaju sestre. Jedan od mojih najboljih prijatelja bio je u vezi s jednom od poginulih djevojaka. Znam im roditelje, jako su dobri ljudi, one su isto bile dobra djeca, nikada s njima nije bilo nikakvih problema. Neiskustvo je očito uzrok nesreće. Ovo je pouka svima nama, koji smo samo malo stariji od njih, da se strašne stvari mogu dogoditi u prometu, kao i pouka roditeljima. Ova će tragedija zauvijek ostati u sjećanju svih nas - ispričao nam je Vilim Skočilić iz Fažane, prvi susjed jedne od poginulih djevojaka, koji je zajedno s prijateljem također došao zapaliti svijeće za F. Š. i E. Đ.

Ostali sudionici nesreće su, kako smo doznali, u strašnom šoku i jedva da mogu pričati o onome što se dogodilo.

Najčešće ginu mladi

U PU istarskoj ističu da je ove godine u 17 prometnih nesreća na području njihove nadležnosti smrtno stradala 21 osoba. Čak osam nesreća, odnosno gotovo 50 posto, uzrokovali su mladi vozači. Lani je ukinuta odredba prema kojoj mladi vozači moraju iza 23 sata biti u pratnji starijih i ne smiju voziti snažne automobile. Odredba da moraju imati 0,0 promila alkohola u krvi i dalje stoji.

Jutarnji list