Preminuo bh. redatelj Vlatko Filipović

Preminuo bh. redatelj Vlatko Filipović
Filipović je bio jedan od začetnika sarajevske škole dokumentarnog filma.

Radio je kao umjetnički direktor "Sutjeska filma" te kao urednik u Dokumentarno-obrazovnom programu TVBiH.

Predavao je na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Snimio je četiri igrana, te više od 40 dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Mjesto i vrijeme sahrane Vlatka Filipovića bit će objavljeni naknadno.


S ponosom ističemo činjenicu da je završni dio svog impresivnog stvaralačkog čina realizirao kao istaknuti član udruge „HUM - Mostar". Svjetski je prepoznat Vlatkov talenat filmskog dokumentiranja. Zajedno s nama uspio je realizirati svoja dva posljednja dokumentarna filma „Od Gabele do Huma" i „Hardomilje od davnina", te obilježiti vrijednosnice identiteta i prostora iz kojeg potičemo. Te dvije ključne činjenice, identitet i prostor iz kojeg potičemo, trajno su ga određivale u njegovom cijelom stvaralačkom opusu, kojim je postavio standarde koji će obilježavati desetljeća koja dolaze.

Bila nam je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku dijeliti te vrijednosti i usvajati tu njegovu stvaralačku filozofiju. Uvijek je bila bazirana na poštivanju ljudskog bića, ali i svog naroda i zemlje.

Udruga „HUM - Mostar" baštinit će tu njegovu viziju jer je to najmanje što može učiniti da bi se dao doprinos trajnoj valorizaciji njegovog djela, života i vizije.

Posljednji dokumentarni film je „Hardomilje od davnina" kojeg smo radili u koprodukciji s udrugom „Baština" iz Ljubuškog, sad je u postprodukcijskoj fazi i bit će premijerno prikazan za Stjepandan u Hardomilju. „HUM" će tom prilikom organizirati skup posvećen životu i djelu Vlatka Filipovića, najavili su iz ove udruge.

dnevni-list.ba