Policija u potrazi za dvije skupine koje su mogle izvršiti pljačku stoljeća

MUP HNŽ, policija, mup, krađa, policija, MUP ZHŽ, droga, crna kronika, kladionica, MUP HNŽ, alkohol, krađa, bakar, Široki Brijeg, MUP ZHŽ, Posušje, tučnjava, braća Šimić, mikrolok, policija, MUP ZHŽ, zlatan jurilj, prijetnje, sms, pljačka, policija, akcija, uhićenje, MUP ZHŽ, pljačka, radar, MUP ZHŽ, otmica, Grude, Široki Brijeg, pljačka, krađa, Ljubuški, Drinovci, provala, Ljubuški, provala, MUP ZHŽ, pljačka, Mostar, vindija, tučnjava, Ljubuški, MUP ZHŽ, policija, kazne, prekršajni nalog, provala, Vitina, MUP ZHŽ, krađa, Ljubuški, MUP ZHŽ, Livno, krađa auta, Posušje, krađa, Ljubuški, promet, MUP ZHŽ, Posušje, zlostavljanje, Lijanovići, Mercedes, krađa, Posušje, krađa, auto otpad, Grude, napad, policija, sdpbih, policija, kontrola, Lijanovići, brza vožnja, policija, ljubica biško, MUP ZHŽ, Posušje, provala, benzinska crpka, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, Posušje, MUP ZHŽ, ukradeno vozilo, ukradeno vozilo, MUP ZHŽ, Ljubuški, lažna dojava, Grude, Posušje, radar
Radilo se o pošiljci UniCredit banke, koju su zaštitari banjolučkog Sector Securityja iz Mostara vozili do Imotskoga, gdje su ih čekale kolege iz Soko Marića. Sudeći po osiguravajućoj polici izraženoj u dolarima, ukupno su prevozili više od 7 milijuna maraka. Uz prijetnju ručnog bacača - zolje, pljačkaši su iza sebe ostavili vreće sa sitnijim novcem, piše večernji list.

Prepriječivši put, zanimljivo je da su na vjetrobransko staklo zaštitara stavili eksploziv i svu petoricu polegli na pod. Zapalili su dva automobila i kombi, koje su prethodno kupili preko oglasa, a od kojih je jedan imao hrvatske oznake i lažnu naljepnicu poduzeća. Naime, možda se sve to ne bi ni dogodilo da se reagiralo na prethodni zaštitarov poziv, kojemu je bilo sumnjivo jedno vozilo. U Hercegovini su i dalje prisutni specijalci s dugim cijevima, a na noge su dignute i ostale sigurnosne službe u BiH i Hrvatskoj.

Odmah je bilo jasno da se radilo o istovjetnoj pljački koja se točno prije 11 mjeseci dogodila u Kruševu kod Mostara, kada su isti zaštitari orobljeni prevozeći 742.300 maraka Pošta Mostar. I tada se ispostavilo da su zapaljena vozila, kombi i BMW, kupili preko oglasa u Zvorniku i Sarajevu. U oba slučaja istraga ide u dva smjera, i to prema središnjoj Bosni i istočnoj Hercegovini, gdje se provjerava alibi dviju od ranije poznatih i opasnih skupina razbojnika, kamatara i kradljivaca vozila.

Usto, istražitelji s ovime povezuju i nerijerešenu pljačku još od prije osam godina, kada je tunel Lendava nadomak Jablanice bio poprište oružane pljačke vozila Hypo banke i otimačine 643.000 KM te paljevine razbojničkog terenca s rotacijskim policijskim svjetlima. I u to vrijeme su operativne informacije ukazivale na više sumnjivaca. Jedan je bio i u pritvoru, ali je uslijed nedostatka dokaza pušten na slobodu. Drugi osumnjičeni ubijen je u Kiseljaku 9 mjeseci nakon pljačke u tunelu Lendava.