Pojačana istraga i potraga za ubojicom

policija mjesto zlocina
Kafadarevo ubojstvo aktualiziralo je i osam nerasvijetljenih ubojstava hrvatskih povratnika i policajaca koja su se nakon rata dogodila u Travniku, sjedištu SBŽ, a koja do danas nisu rasvijetljena.

Polazeći od činjenica da već dugo vremena u javnosti nema nikakvih informacija o istragama o poslijeratnim ubojstvima Hrvata, pitali smo odgovorne u MUP-u SBŽ-a što poduzimaju na rasvjetljavanju spomenutih ubojstava, piše Večernji list.

Nerazriješena ubojstva
"Uprava policije SBŽ u svojoj primarnoj nadležnosti pružanja sigurnog okruženja za sve građane u stalnom je nastojanju da sve izvršitelje kaznenih djela i prekršaja procesuira u skladu s odredbama zakona. Tome u prilog ide i činjenica da u posljednjih 12 godina nijedno ubojstvo izvršeno na području SBŽ nije ostalo nerasvijetljeno. Imajući u vidu tu činjenicu, naša pozornost posebno je usmjerena na otkrivanje izvršitelja ubojstava policajaca i povratnika u Travniku.

Izvršitelji tih kaznenih djela, koja su u vrijeme izvršenja izazvala veliku uznemirenost građana, do sada nisu otkriveni, ali smo i dalje veoma posvećeni tom cilju", poručili su iz Uprave policije. Napominju i da je u zahtjevnim istragama sudjelovao veliki broj službenika iz različitih agencija za provedbu zakona, među kojima je, kažu, najveći doprinos svakako dao FMUP sa svojim stručnim i tehničkim resursima kojim raspolaže.

"Svi policijski službenici su stavljeni pred ovaj težak zadatak i svako dobiveno saznanje se iscrpno provjerava i uvjereni smo da će takav pristup dovesti do otkrivanja izvršitelja", stoji u odgovorima koje smo dobili iz MUP-a. Kad će istrage biti privedene kraju, nije nam odgovoreno.

Stanje u županiji
Policijski čelnici SBŽ priznaju da je ubojstvo poduzetnika Joze Kafadara, koje se dogodilo na teritoriju ZDŽ, utjecalo i na stanje sigurnosti u SBŽ. "Posljednje ubojstvo izvršeno na području MUP-a ZDŽ stanje sigurnosti je usložnilo i na našem području, ali isto nije narušeno, jer su poduzete mjere na održavanju stanja sigurnosti. Kolege iz FMUP-a i MUP-a ZDŽ, uz našu punu suradnju i podršku, intenzivno rade na otkrivanju izvršitelja, a po otkrivanju istih, moći će se govoriti i o motivima njegovog izvršenja.

Bilo bi veoma neodgovorno prejudicirati motive u ovoj fazi, a posebno što bi to moglo i otežati istragu. Isto tako, u ovoj fazi ne može se govoriti o nekoj sličnosti između ovog ubojstva i ranijih ubojstava na području Travnika. Očekujemo da će poduzete istražne radnje rezultirati otkrivanjem izvršitelja ovog teškog kaznenog djela", kažu u policiji SBŽ.