Počinje suđenje za spektakularnu pljačku kod Širokog Brijega

crna kronika, crna kronika, crna kronika, Mostar, crna kronika, bomba, Grude, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, gp bih, granična policija, Granična policija Izačić, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, Pero Oršulić, crna kronika, crna kronika, akcija, Sipa, droga, crna kronika, Metković, granični prijelaz, marihuana, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, bomba, Posušje, policija, Posušje, bomba, dojava, crna kronika, crna kronika, droga, uhićenja, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, leš, glava, Mostar, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, lupriv, crna kronika, Darko Šobo
...u iznosu od 3,628.000 eura i 150 tisuća maraka, koja se dogodila početkom listopada 2010. godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega.

U tom su slučaju optuženi Tomislav Matijević, Fabijan Baković, Miljenko Brekalo i Mate Karamatić i to zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva i nesavjesnog rada u službi. Ročište za izjašnjenje o krivnji održat će se pred sucem za prethodno saslušanje, sutkinjom Gordanom Pažin, dok obranu optuženih zastupaju odvjetnici Žarko Zeljko, Nada Dalipagić i Zdravko Rajić.

Podignuta optužnica

Naime, Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije podiglo je optužnicu protiv Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića, Miljenka Brekala i Mate Karamatića zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva i nesavjesnog rada u službi, a sve to u slučaju spektakularne pljačke pošiljke novca u iznosu od 3,628.000 eura i 150 tisuća maraka. Matijević je optužen u svojstvu voditelja Centralnog trezora UniCredit banke, Baković u svojstvu voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu, Brekalo u svojstvu blagajnika u Centralnom trezoru UniCredit banke, a Karamatić u svojstvu vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke "Sektor Security" Banja Luka, piše Dnevni list.

A sve je počelo 5. listopada 2010. godine. Naime, u jutarnjim satima, Tomislav Matijević je primio telefonski poziv od Fabijana Bakovića koji je tražio hitnu pošiljku od 150 tisuća maraka za potrebe poslovnice UniCredit banke u Livnu. Matijević je pristao na takav zahtjev iako je, po navodima optužnice, znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz upotrebu kodovnika-šifarnika.

Matijević je izdao naređenje djelatnicima trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kovčege, te su iste predali zaštitarima tvrtke "Sektor Security" koji su toga dana trebali izvršiti prijevoz novca za potrebe Zagrebačke banke d.d. Zagreb u iznosu od 3,628.160 eura. Prijenos pošiljke novca bio je najavljen preko graničnog prijelaza Gorica - Vinjani Donji.
Matijević je prethodno dopustio da se predaja novca zaštitarima izvrši bez nazočnosti blagajnika Brekala koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca, ali je to isti propustio uraditi.

Istovremeno je Mate Karamatić, kao vođa tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke "Sektor Security", izvršio zamjenu najavljenog i ispravnog blindiranog vozila s drugim tehnički neispravnim vozilom. Potom su djelatnici trezora, po nalogu Tomislava Matijevića, pored 21 vreće s papirnim novčanicama i 33 vreće s kovanicama (3,628.160 eura) namijenjenih Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, stavili i vreće s novcem u iznosu od 150 tisuća maraka namijenjenih poslovnici UniCredit banke u Livnu.

Međutim, Mate Karamatić je te vreće s iznosom od 150 tisuća maraka iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila iako je znao da se novac ne smije prevoziti u pratećim vozilima.

Blokirana cesta

Konvoj s novcem krenuo je iz Mostara, no u mjestu Dužice kod Širokog Brijega ispred konvoja ispriječilo se vozilo Fiat Ducato, a iza konvoja je stalo vozilo Chrysler.

Razbojnici su, piše Dnevni list, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom, pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi na regionalnoj cesti Privalj - Grude R420 u mjestu Dužice.

Iz vozila su izišle četiri maskirane osobe naoružane puškama i raketnim bacačem. Zaštitarima su naredili da iziđu iz vozila, a potom vozaču blindiranog kombija naredili da otvori trezor što je isti pod prijetnjom i uradio. Napadači su uzeli platnene vreće u kojima se nalazilo oko tri milijuna i 600 tisuća eura, dok su vreće s kovanicama ostavili. Nakon toga su iz pratećeg vozila uzeli i vreće u kojima je bilo 150 tisuća maraka i sve ih ubacili u vozilo Hyndai pripremljeno za bijeg.

Prethodno su napadači kombi vozilo Ducato i Chrysler, kojima su prepriječili put, polili zapaljivom tekućinom i zapalili kako bi se prikrili tragovi, a potom pobjegli u vozilu Hyndai. Naknadno je i to vozilo pronađeno zapaljeno u mjestu Rasno, dok su napadači s novcem pobjegli u nepoznatom pravcu.

Optužnica navedene tereti da su kao supočinitelji uklanjanjem prepreka za počinjenje kaznenog djela s umišljajem pomogli drugom u izvršenju kaznenog djela razbojstva, a uz to su Matijević, Baković i Brekalo kao odgovorne osobe u FBiH povredom drugih propisa očito nesavjesno postupili u obavljanju svojih dužnosti.

Njih trojica se terete i da su u stjecaju počinili i kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

Dnevni list