Pljačkaši znali sve pojedinosti o kretanju vozila

pljačka, Dužice, pljačka, optužnica, Široki Brijeg

Pljačka se dogodila na  putu Privalj - Grude, u mjestu Dužice. U najvećoj oružanoj pljački zabilježenoj do sada u BiH učestvovalo je više napadača, a bili su naoružani "zoljom", automatskim puškama i pištoljima. Napad su izveli sa najmanje četiri vozila, niko nije povrijeđen, a razbojnici su u bijegu s novcem zapalili tri vozila.

Pretpostavalja se da su pljačkaši imali detaljne informacije o kretanju vozila s novcem, što im je omogućilo da organizuju zasjedu, piše Fokus.

U jednoj krivini na samoj cesti , razbojnici su kombijem prepriječili put blindiranom kombiju koji je prevozio novac, za kojim je u pratnji išao "renault megan", takođe vlasništvo agencije "Puma sektor". Kada su ih zaustavili, razbojnici su "izletili" iz obližnjeg šumarka sa uperenim puškama. Istovremeno, jedan razbojnik prišao im je s leđa automobilom "Rover" i zabio se u "Renault Megan", koji je bio u pratnji transporta novca.

Jedna grupa razbojnika onesposobila je osiguranje i pokupila vreće s novcem, a druga grupa zapalila je "Rover" i kombi, kojim su popriječili put.
Sa plijenom su poslije toga sjeli u treći automobil, koji ih je čekao u blizini mjesta napada i sa njim krenuli u nepoznatom smjeru. Policiji je ubrzo prijavljeno da gori nepoznato vozilo na lokalnom putu Dužice - Rasno.

U prikrivanju tragova napadači su, kako se pretpostavlja, od tog mjesta nastavili bijeg četvrtim automobilom. Glasnogovornik MUP-a Zapadno-hercegovačke županije potvrdio je da su razbojnici u pljački novca koristili minimalno četiri automobila. U policiji nisu dali više detalja, s ciljem zaštite istrage, a isto objašnjenje imali su i u banci čiji je novac pokraden.

Iz izvora bliskih istražnim organima saznaje se da su lopovi samo pokupili vreće u kojim je bio papirni novac dok su vreće sa kovanicama ostale netaknute. Pretpostavlja se da ih nisu ukrali zbog težine, koja bi im usporavala bjekstvo. Jake policijske snage ubrzo poslije pljačke blokirale su sve moguće prilaze oko Gruda i Širokog Brijega, a postavljen je i veći broj punktova na putevima širom županije. 

fokus