Otvorena istraga protiv čelnika SDP-a: Lagumdžija trebao preuzeti torbu s novcem

...Naredbu o otvaranju istrage protiv više osoba zbog pokušaja uzimanja 2,2 milijuna KM mita od predsjednika Uprave "ASA Holdinga" i poznatog sarajevskog biznismena Nihada Imamovića i drugih gospodarstvenika za usvajanje Regulacionog plana "Alpašin most 7", neophodnog za izgradnju zgrade u naselju Otoka, saznaje "Dnevni avaz".

- Da, donesena je Naredba o pokretanju istrage u vezi s predmetom "ASA Holding". Ne želimo otkrivati imena, ali mogu reći da je donesena naredba o provođenju istrage protiv više osoba. Imena aktera znat će se kada bude vrijeme - rekao je  za "Dnevni avaz" glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Iako u Državnom tužiteljstvu  nisu željeli otkrivati detalje, Avaz piše kako im je iz više izvora potvrđeno da je istraga otvorena protiv predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije, načelnika općine Novi Grad i potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića i vlasnika Građevinskog poduzeća "Butmir" Huseina Seje Hasibovića.List piše, pozivajući se na neimenovane izvore da među osumnjičenim nema gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena


Lagumdžija i Hadžić, saznaje list, terete se za krivično djelo zloporabe službenog položaja ili ovlasti. Hadžić se još tereti i za krivično djelo primanja dara, a Hasibović za pomaganje u ovom krivičnom djelu.

Kako su istražitelji u slučaju "Reket SDP-a" veći dio posla već obavili, vjerojatno će cijeli slučaj vrlo brzo biti zaključen optužnicom, tvrdi list. Naredba o provođenju istrage praktično se smatra uvodom u optužnicu, jer tužitelj donosi naredbu tek ako postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično djelo.

Cijela afera, podsjetimo, otkrivena je nakon što je Nihad Imamović policiji prijavio članove rukovodstva SDP-a za pokušaj iznude mita. On je tijekom istrage otkrio da je osumnjičeni Hasibović, kao posrednik, s predstavnicima investitora održao sastanak na kojem je rekao da oni solidarno trebaju uplatiti 3,5 milijuna KM ili jedan posto od ukupne investicije na Otoci, i to za SDP-ovu kampanju. Time bi, navodno, "sve bilo sređeno" u vezi s nastavkom gradnje objekta na Otoci.

No, kasnije je Hasibović prenio poruku da se SDP-u za kampanju uplati deset KM po svakom kvadratu objekta, ili 2,2 milijuna KM. Hasibović je gospodarstvenicima prenio da je sastanak na kojem je odlučeno da oni moraju dati novac održan u Bošnjačkom institutu i da su mu prisustvovali čelnici SDP-a Lagumdžija, osumnjičeni Hadžić, načelnik sarajevske općine Centar Dževad Bećirević i bivši predsjednik Gradskog vijeća Sarajeva Marin Ivanišević, dok je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, navodno, izostao.

U cijeli slučaj osim FUP-a, po nalogu Državnog tužiteljstva, bila je uključena i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA). Tajnim praćenjem čelnika SDP-a, snimanjem njihove međusobne i komunikacije s Hasibovićem, došlo se do brojnih dokaza o postojanju dobro organizirane grupe čiji je cilj bio da se od gospodarstvenika uzima novac.

Avaz piše kako je, i sam Lagumdžija povezan sa slučajem na osnovu tajnih snimaka, s obzirom na to da je izravno za njega tražen novac. A Lagumdžija ili Šef, kako ga je jednom oslovio Hasibović, sam je trebao preuzeti torbu s novcem.