Otac silovatelja iz Splita: Ako je moj sin takav monstrum, neka ga maksimalno kazne!

Djevojka je tada bila smještena na Jedinicu intenzivnog liječenja. Život joj je visio o koncu. Rokov otac prišao je bolničkom krevetu i pomilovao je po glavi. Kroz grč je procijedio; drži se. Ona se netom povratila svijesti. U strahu je gledala oko sebe. Silovateljev otac rukovao se s obitelji žrtve, piše jutarnji list.

Ako je moj sin kriv, neka ga maksimalno kazne - rekao im je.

Idućeg dana ponovno je došao u bolnicu. Žrtvina obitelj ovoga ga puta nije htjela vidjeti. Rekli su mu: odlazi ili zovemo policiju. Pokunjen, otišao je s Firula. Ni u njegovoj glavi činjenice se još nisu posložile, baš kao što ni najbolji splitski kriminalisti ne znaju što se točno dogodilo kobnog petka navečer.

Slučaj je, naoko, riješen. U kaznenoj prijavi koju je Splitsko-dalmatinska policijska uprava podnijela protiv 20-godišnjeg Roka Šimca iz splitske četvrti Mertojak činjenični je opis tako jednostavan da na prvi pogled svatko može reći "slučaj riješen".

Došli su vidno pripiti

Bilo je predvečerje. U Podstrani kod Splita, naselju poznatom po lijepim kućama i opskurnim kokainskim partijima splitske zlatne mladeži, slavila se oslobađajuća presuda generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Glazba je treštala. Na tulum su u jednom trenutku, vidno pripiti, stigli Roko i njegova žrtva. Počeli su se milovati toliko otvoreno da je čak i supijano društvo shvatilo da im je bolje povući se. Ostavili su Roka i prekrasnu crnku u dnevnom boravku. Dio ekipe otišao je izvan kuće pripremati roštilj. Drugi su se povukli u jednu od soba igrati kompjutorske igrice. U jednoj su ruci držali viski, u drugoj joint.

Nije ih bilo, kažu, punih 45 minuta. Kada su se vratili, zatekli su prizor iz filmova strave. Razodjevena 20-godišnjakinja ležala je u lokvi krvi. Unezvjereni Roko kao u bunilu stajao je pored nje. Jedna od djevojaka pozvala je hitnu pomoć.

Bila je klinički mrtva

Jedan od najboljih splitskih kirurga, dr. Hrvoje Tomasović, dovršavao je večeru kada su ga hitno pozvali. Na stol mu je stigla nesretna djevojka. Bila je u stanju hemoragičkog šoka. Vagina i anus bili su joj razderani. Vene koje se spajaju na crijeva bile su probijene. Organizam se u stanje hemoragičkog šoka dovodi kada shvati da je krvarenje preobilno. Sljedeći stupanj je smrt. Nesretna djevojka nije imala puls niti tlak. Bila je klinički mrtva. Splitski liječnici povratili su je u život. Izveli su u medicini dosad nezabilježenu operaciju rekonstrukcije crijeva.

- Kao kirurg u ratu, vidio sam mnogo teških ozljeda. No, u čitavoj svojoj karijeri nisam vidio ovakvo što. Onda smo išli tragati za opisima takvih ozljeda, ali ih nismo našli ni u jednoj stručnoj literaturi. Ovo je dosad nezabilježen slučaj - kaže dr. Tomasović, koji je puna četiri sata spašavao djevojčino izmučeno tijelo.

Policija je odmah privela sve sudionike krvavog tuluma. Mislili su da je riječ o nastranom grupnom silovanju. No, prikupili su dokaze da je počinitelj bio samo Roko. Isprva su protiv njega htjeli podnijeti samo kaznenu prijavu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Nije im bilo ni na kraj pameti da bi bilo kakav, ma koliko perverzan, seksualni čin mogao rezultirati tako teškim ozljedama.

No, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu djelo je prekvalificiralo. Zaključili su da u Rokovu ponašanju ima elemenata prisile na seks. Optužili su ga za silovanje s posljedicom teško narušenog zdravlja.