Osumnjičenima za silovanje djevojčice u Zadru povrijeđena prava?!

zadarski sud, Hrvatska, optuženi za silovanje, istražni zatvor, maloljetnica, zadar, silovanje, dala iskaz , zadar silovanje

Ustavni sud donio je rješenje da su Odlukom izvanraspravnoga vijeća Županijskoga suda u Zadru petorici mladića osumnjičenih za silovanje maloljetnice iz okolice Zadra te druge spolne radnje, određivanjem istražnoga zatvora, povrijeđena prava na slobodu osumnjičenika.

To je potvrdio i branitelj jednoga od osumnjičenih Boris Grgić. Dodao je kako je prihvaćanjem ustavne tužbe potvrđeno da je rješenje zadarskoga suda doneseno bez konkretnih razloga koji su temelj za određivanje istražnoga zatvora. Mladići su u međuvremenu, nakon što su ispitani svi svjedoci, pušteni iz pritvora.

Odluka je malo zakasnila, donesena je dva dana nakon što su praktički otpali razlozi za istražni zatvor. Samim time odluka ima deklarativni karakter. Ona praktički više pruža nekakvu zadovoljštinu osumnjičenicima. Ono što je nama bilo bitno kao obrani jeste da pošaljemo sudu jasnu poruku da nećemo tolerirati odstupanja od bilo kakvih zakonom propisanih procedura i načela koji su bitni za određivanje istražnoga zatvora, rekao je odvjetnik Boris Grgić.

Naglasio je kako je po njegovu mišljenju Ustavni sud, kao najviša sudska istanca na neki način potvrdio raniju odluku suca istrage, kojom je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza zbog mogućega utjecaja na svjedoke, prenosi HRT.