Osuđivani kriminalac organizator prijevoza 50 kilograma skunka

policija, droga, crna kronika, droga, pronađena opojna droga, droga, uhićenje, droga, Sipa, droga, suđenje, crna kronika, droga, krijumčari, droga, uhićenje, Livno, droga, droga, droga, šverc droge, Gacko, droga, droga, heroin, opijati , uhićenja
Organizirana skupina

Akcija je izvedena u utorak ujutro u Trebinju, Čapljini i Stocu, gdje je obavljeno više pretresa, te zaplijenjena droga čija je vrijednost na ilegalnom narkotržištu u zemljama zapadne Europe procijenjena na više od 100 tisuća eura. Svih sedam uhićenih je osumnjičeno za pripadnost organiziranoj kriminalnoj skupini koja je skunk s teritorija Crne Gore krijumčarila prema Hrvatskoj, i to preko teritorija BiH. Uhićeni će nakon saslušanja u službenim prostorijama biti predani Tužiteljstvu koje će odlučiti hoće li za njih od Suda BiH zatražiti pritvor.
Kako doznajemo, u Stocu su uhićeni Davor Jurković zvani Ganfa i Mustafa Rizvanbegović, a potom su uhićeni i Boro Vido, Spomenko Raguž, Branko Dronjić, Simo Derać i Vlado Bogdan. Jurković je označen kao organizator ove isporuke droge iz Crne Gore preko BiH i dalje u Republiku Hrvatsku.

Osuđivani Jurković

Davor Jurković je već odležao trogodišnju kaznu zatvora zbog nedopuštenog držanja i stavljanja u promet droga. Zanimljivo je da mu je i u tijeku ove godine Sud BiH bio odredio jednomjesečni pritvor zbog trgovine narkoticima. Na slobodu je, uz zabranu napuštanja boravišta i putovanja, pušten 16. rujna. Njegov otac Zdravko Jurković izdržava zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine zbog kaznenog djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama. Ta mu je presuda izrečena na osnovi sporazuma o priznanju krivnje.
U Tužiteljstvu BiH su naveli da je u okviru iste akcije ostvarena značajna suradnja s policijskim i pravosudnim tijelima Hrvatske, kojima su iz BiH proslijeđene informacije o krijumčarima droge, a koji u okviru uvezanog lanca djeluju i na teritoriju Republike Hrvatske. Tako je na osnovi informacija proslijeđenih iz BiH, u Hrvatskoj u proteklih nekoliko dana uhićeno više osoba, od čega dvije iz BiH, te je tom prilikom zaplijenjeno oko 37 kilograma skunka.

Dobra suradnja

U Tužiteljstvu su još kazali da je ova akcija primjer dobre suradnje policijskih i pravosudnih institucija u BiH i Hrvatskoj, te da će se ovakve aktivnosti nastaviti u budućnosti, kako na sprječavanju krijumčarenja drogom, tako i ostalim oblicima organiziranog kriminala. Inače, u tri dosadašnje akcije istog kodnog naziva "Prenj", koje su započele ljetos, a koje je po nalogu Tužiteljstva BiH izvela SIPA uz podršku ostalih policijskih agencija, uhićeno je skoro 30 osoba zbog sumnje da su preko Hercegovine krijumčarile skunk iz Crne Gore u Hrvatsku.

Pišu: H. Rovčanin i N. Dedić / dnevni-list.ba