Oprez: U privjeske ugrađuju čipove za praćenje žrtava, a onda ih pljačkaju

U igračkice i privjeske koje besplatno dijele na benzinskim crpkama stavljaju čipove na osnovu kojih prate i u svakom trenutku znaju gde su im žrtve, a onda im dolaze do stanova i kuća, provaljuju i pljačkaju, prenosi AVAZ.

Vijest o ovoj dosjetljivoj "inovaciji" proširila se brzinom svjetlosti, pa je upozorenje o ovome preplavilo društvenu mrežu Facebook. Korisnici su panično dijelili statuse o pljačkama, navodeći da su razbojnici rumunski državljani.

Sarajka Eldina Mujić ispričala je da je umalo bila žrtva ove prevare, ali nije bila u pitanju benzinska crpka, već tramvajska postaja na Otoci u Sarajevu. Prema njenim riječima, prišla su joj dva muškarca koji su joj htjeli pokloniti privjesak za ključeve.

- Bili su pristojno obučeni, ali čim su mi se obratili, po govoru sam primijetila da su stranci pa je nepovjerenje bilo opravdano. Pružili su mi mali privjesak u obliku kocke, koji ni po čemu nije bio zanimljiv. Na moje pitanje zbog čega mi žele dati poklon, samo su se nasmijali - ispričala je Mujić.

Kako  je kazala, nakon što ih je ljubazno odbila, lopovi su se došaputavali sve vrijeme gledajući u njenom pravcu.

- Uplašila sam se. Ubrzo je stigao tramvaj i ja sam ušla, a njih dvojica su ostala na postaji. Tek nakon nekoliko dana na Facebooku sam vidjela upozorenje o pljačkama i ostala šokirana. Zaista, drskost lopova prevazilazi sve mjere - ogorčena je Mujić.