Odlazak velikana: Preminuo legendarni Božidar Smiljanić

božidar smiljanić
Preminuo je Božidar Smiljanić. Glumački velikan preminuo je u bolnici u Dubravi. Tužnu vijest objavio je na svom Facebooku njegov sin Mitja Smiljanić. "Agonija nije bila preduga. Danas, 7. travnja preminuo je moj otac. Počivaj u miru tata", napisao je sin velikog glumca. Usto, Mitja je objavio video posvećen glumačkim ostvarenjima Božidara Smiljanića, a koji je prikazan na Pulskom filmskom festivalu povodom nagrade za životno djelo.

U bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, sto kazališnih te brojne televizijske uloge. Karijeru je počeo kao 16-godišnji mladić, ulogom u filmu "Sinji galeb". Tu su i "Kapelski kresovi", "Bitka na Neretvi", "Kozara", "Živi bili pa vidjeli", "Ljudožder vegetarijanac", ali i serije "Velo misto", "Jelenko", Putovanje u Vučjak".

Pojavio se i u serijama "Najbolje godine" te "Larin izbor", ali i mnogim drugima. Unatoč zdravstvenim problemima, Smiljanić je radio neumorno. Tako je svoju posljednju ulogu ostvario u filmu Rajka Grlića - "Ustav Republike Hrvatske". I odigrao ju je maestralno.