Obitelj iz Mostara neoznačen put odveo ravno u smrt

prometna nesreća, pogibija, teška prometna nesreća, HE Lešće
Epilog je to strašne nesreće koja se dogodila oko 1,50 sati u mjestu Otok na Dobri, općina Bosiljevo. Iz automobila su se uspjeli spasiti Robert i Dragica Jurković, sin i kći stradale žene, odnosno brat i sestra stradalog mladića.

Radio Mrežnica  doznaje da su se Jurkovići  vraćali sa svadbe u selu Mateše, te zalutali. Selo Mateše gdje su nesretni ljudi bili na svadbi, nalazi se u blizini Otoka na Dobri, udaljeno je tek 1,5- 2 km od mjesta stradanja obitelji. Automobil je vozila Dragica Jurković, a vozila je cestom koja, na nesreću, završava u jezeru, nedavno nastalom potapanjem kanjona za potrebe Hidroelektrane Lešće. Na cesti nije bilo nikakvih oznaka koji bi vozače upozoravali da je put potopljen vodom tako da je u magli koja se nadvila nad jezero tragedija bila neizbježna. Automobil je ušao u vodu po cesti oko šest metara ali na svega tri metra dubine. To je, nažalost, bilo dovoljno da se šokirani putnici ne uspiju na vrijeme izvući iz hladnog jezera.


Pokraj jezera stajao je i Ivan Jurković - Slavkin suprug i Rafaelov otac. Potpuno šokiran gledao je izvlačenje automobila. I on je s obitelji bio na svadbi, ali vraćao se drugim automobilom, s rođacima.
- Skromna svadba bila je u mojoj kući. Veselili smo se cijeli dan i večer. Suprugina ujna, bratići i sestrična iz Mostara krenuli su kući oko dva. Od nas su krenula četiri auta, a oni su kasnili nekoliko sekundi i pogrešno skrenuli na križanju. Odvezli su se ravno u jezero - kaže shrvani mladoženja Franjo Vrbanić. Dodao je i kako je za tragediju kriv HEP, koji je sagradio hidroelektranu i napravio jezero, koje je potopilo cestu. Nakon toga nisu označili cestu i spriječili da se njome vozi.
- Oko dva sata nas desetak još je bilo u kući. Tad me zvao ženin brat i rekao mi za nesreću. Došavši onamo, vidio sam Roberta i Dragicu, koji su mokri i šokirani dozivali majku. Njihovi povici odzvanjali su selom. Rekli su mi da su u autu ostali majka i brat. Auto je bio dvadesetak metara od ceste na dubini od četiri-pet metara. Već smo zagazili u vodu. Tad su nam rekli da su dvadesetak minuta pod vodom. Robert mi je rekao da su upali u vodu i da ni on ne zna kako su se izvukli. Bila je gusta magla. Vidjeli su svjetlo još jednog zalutalog auta na cesti i plivali prema njemu - ispričao je potreseni Franjo. Na mjesto nesreće stigao je
i načelnik općine Bosiljevo Josip Korenić, koji također smatra HEP odgovornim. Prometnice su potopljene u lipnju, a do danas nisu označene.
Hoće li itko odgovarati za ovu tešku tragediju, teško je sada predvidjeti. Činjenica je da je cesta, kao i mnoge druge, potopljena i da nigdje ne postoji znak koji bi upućivao da put vodi nigdje, odnosno u jezero. Navodno je riječ o cesti nad kojom ingerenciju ima općina Bosiljevo. No, ova cesta bez znaka nije jedina u ovom kraju koja završava u jezeru i koja je neoznačena. Policija će pokrenuti istragu.

Kako su zalutali, a noćas je vladala i gusta magla, posljedice su ispale fatalne. Automobil marke Mercedes varaždinskih registracija, koji je od svadbe, još uvijek bio i okićen,  ravno je  sletio u jezero! Mercedes je vlasništvo Roberta Jurkovića, koji živi u Varaždinu i 100-postotni je hrvatski ratni vojni invalid koji je u ovaj grad stigao na rehabilitaciju, a onda tamo ostao i živjeti.

Radio Mrežnica doznaje da su vatrogasci već noćas automobil izvukli iz jezera,a izvukli su ih dvojica - jedan vatrogasac ronioc iz JVP Grada Karlovca i ronioc iz Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac.

Doznajemo da je automobil bio na 4 do 5 metara dubine i da mu je prvi kraj "gledao" u jezero, a od spasonosne obale nalazili su se u trenutku nesreće na dužini od 8 do 10 metara. Svjetla na Mercedesu svijetlila su još sat vremena nakon što je automobil završio u akumulacijskom jezeru Lešće.


Nakon što je lokalna prometnica potopljena punjenjem akumulacijskog jezera u lipnju, nitko nije stavio oznake da prometnica ne vodi nikuda, odnosno da vodi direktno u jezero.

Lokalno stanovništvo to je znalo, no za ove četiri osobe to je bilo kobno.

- Mogu potvrditi da cesta kojom su unesrećeni sletjeli u jezero nije bila označena. Završetkom očevida na mjestu događaja ne prestaje istraga slučaja te će se utvrđivati i tko je za to bio odgovoran - rekla nam je glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić. Na pitanje da li je itko policiji dostavio informaciju da na području oko akumulacijskog jezera ima nekoliko desetaka neoznačenih nerazvrstanih cesta koje vode direktno u vodu, glasnogovornica Grčić nije mogla odgovoriti, rekavši kako će više informacija o svim okolnostima imati narednih dana.

HE Lešće u pogon je nedavno pustila premijerka Kosor, a građevina je od samih početaka gradnje pod žestokim kritikama javnosti, informacije idu od toga da je centralom nepovratno uništen krški kanjon Dobre, zbog čega uostalom voda odlazi iz jezera kroz porozno tlo, pa do informacija da zbog tehničkih problema sustav proizvodi znatno manje energije od predviđenog.

Najnoviji novinski naslovi ukazuju da je na gradnji stotinjak milijuna vrijednog projekta zamračena čak jedna trećina sredstava.
Jutarnji list | kaportal.hr