Nove ozljede od pirotehnike

petarda, ozbiljne ozljede, ozlijeđeni dječak , pirotehnika, petarda, lakše tjelesne ozljede, ozljede, Pirotehnička sredstva , petarda, ozljeda, dječak
Još dvoje djece ozlijeđeno je petardama - sedmogodišnjak teško, a 11-godišnjak lakše.

Prvi slučaj dogodio se u Sesvetama gdje je sedmogodišnji dječak u dvorištu kuće bacao petarde. Jedna mu je pri tome slomila kosti na desnoj šaki, te probila bubnjić desnog uha. Prevezen je u bolnicu iz koje su obavijestili policiju.

Drugi se slučaj dogodio na Trešnjevci gdje je 11-godišnjak bio u društvu prijatelja u parkiću i igrao se petardama. Jedna mu je eksplodirala kraj noge nanijevši mu lakšu ozljedu gležnja. Liječnička pomoć pružena u Klinici za dječje bolesti.

- Potaknuti s ova dva tragična događaja još jednom želimo upozoriti građane da u ovo vrijeme blagdana obrate pozornost na štetne posljedice koje mogu nastati nestručnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, a kako bi spriječili moguće teže posljedice te kako se slavlje ne bi pretvorilo u tragediju.

Pirotehnička sredstva nisu dio blagdanskog ugođaja, a njihovim nestručnim rukovanjem mogu nastati teške posljedice. Sredstva su posebno opasna kada se nađu u rukama djece, što pokazuju i navedena dva slučaja koja su se dogodila u Sesvetama i na Trešnjevci.

Apeliramo na građane da budu oprezni ukoliko koriste pirotehnička sredstva, a posebno apeliramo na roditelje da obrate povećanu pozornost na djecu, naročito u vezi nabavke, uporabe i korištenja pirotehnike kako ne bi ozlijedili sebe ili druge osobe, jer uz sav nadzor državnih tijela, nadzor koji je najvažniji je nadzor roditelja, jer djeca su najsigurnija kada njihove postupke nadgledaju roditelji.

Sve građane podsjećamo kako je u tijeku tradicionalna akcija „Mir i dobro" koju policija u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi u cijeloj Hrvatskoj. Jedan od osnovnih ciljeva ove akcije je smanjenje neželjenih posljedica, prvenstveno ozljeđivanja, posebice djece i mladih, ali i nastanka materijalne štete. Još jednom upućujemo poziv građanima da ilegalna oružja i druge opasne stvari predaju, odnosno jave policiji, kako bi ih mogli preuzeti bez ikakvih sankcija po građane. Ukoliko građanin dojavi da ima predati sredstvo ili oružje, policija će doći u civilnoj odjeći u autima bez policijskih obilježja i diskretno ih izuzeti bez ikakvih sankcija.

Pozivamo građane da se suzdrže od zloupotrebljavanja pirotehnike, kako bi spriječili neželjene posljedice, a policija će učiniti sve da sigurnost u blagdanskim danima bude na najvišoj razini, rekla je Mirela Ban, glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke.

Hina