Nova tjeralica za braćom Šimić

MUP HNŽ, policija, mup, krađa, policija, MUP ZHŽ, droga, crna kronika, kladionica, MUP HNŽ, alkohol, krađa, bakar, Široki Brijeg, MUP ZHŽ, Posušje, tučnjava, braća Šimić, mikrolok, policija, MUP ZHŽ, zlatan jurilj, prijetnje, sms, pljačka, policija, akcija, uhićenje, MUP ZHŽ, pljačka, radar, MUP ZHŽ, otmica, Grude, Široki Brijeg, pljačka, krađa, Ljubuški, Drinovci, provala, Ljubuški, provala, MUP ZHŽ, pljačka, Mostar, vindija, tučnjava, Ljubuški, MUP ZHŽ, policija, kazne, prekršajni nalog, provala, Vitina, MUP ZHŽ, krađa, Ljubuški, MUP ZHŽ, Livno, krađa auta, Posušje, krađa, Ljubuški, promet, MUP ZHŽ, Posušje, zlostavljanje, Lijanovići, Mercedes, krađa, Posušje, krađa, auto otpad, Grude, napad, policija, sdpbih, policija, kontrola, Lijanovići, brza vožnja, policija, ljubica biško, MUP ZHŽ, Posušje, provala, benzinska crpka, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, Posušje, MUP ZHŽ, ukradeno vozilo, ukradeno vozilo, MUP ZHŽ, Ljubuški, lažna dojava, Grude, Posušje, radar
Nalog za raspisivanjem tjeralica izdao je Općinski sud u Ljubuškom.

Razbili automobil

Kako nam je potvrđeno u MUP-u, riječ je o slučaju iz mjeseca veljače prošle godine kada su braća prijetila Daliboru Marijanoviću, 34-godišnjem policajcu, bivšem zapovjedniku Policijske postaje Grude, i njegovoj obitelji ispred obiteljske kuće u Ružićima pokraj Gruda. Mile Marijanović, otac policajca Dalibora, tada je za Dnevni list izjavio da se incident dogodio u noći 26. veljače petnaestak minuta prije 23 sata. On nam je rekao da je najprije čuo buku automobila te vikanje mladića, nakon čega je izišao vidjeti što se događa. Tad je primijetio trojicu muškaraca koji su, kad su ga vidjeli, počeli vikati da će ga ubiti i da će mu raznijeti kuću. Tražili su njegovog sina Dalibora, a on im je rekao da to nije njegova kuća. Kad su krenuli prema njemu, on je pobjegao u kuću, a tek kad je naknadno izišao iz kuće, vidio je da su demolirali auto i garažna vrata.

Poznati od prije

Zbog toga se kaznenog djela protiv njih dvojice vodi kazneni postupak u Općinskom sudu u Ljubuškom, ali su oni nedostupni, jer su u bijegu nakon posljednjeg kaznenog djela počinjenog krajem svibnja ove godine u Grudama. Istražitelji sumnjaju da se braća Šimić kriju na području Republike Hrvatske.

Inače, braća Šimić otprije su poznata policiji po kaznenim djelima s tim da se Matu Šimića puno više dovodilo u vezu nego njegovog brata Blagu. Mate Šimić je u veljači 2008. napao profesora srednje škole u Grudama, jer je njegovu kćer izbacio s nastave. Šimićevo se ime vezalo i uz akciju razbijanja lanca ilegalnih proizvođača i preprodavača cigareta na području ZHŽ-a. Na njegovu autootpadu policija je pronašla kamion s cigaretama koje su se proizvodile u ilegalnoj tvornici u Grudama. Vezalo ga se i uz otmicu Ivana Filipovića u Grudama, koju je počinio zajedno s bratom Blagom 31. svibnja 2008. godine.

Demolirali kafić

Posljednji slučaj iz svibnja ove godine privukao je ogromnu pažnju javnosti nakon što je Mate iz pištolja pucao u načelnika policije u Grudama, Petra Brnadića, i zapovjednika Policijske postaje Grude Tonija Primorca te su demolirali kafić “Bumerang”. Prije pucnjave, braća su prijetila vlasniku kafića “Bumerang”, te su od njega tražili 500 eura. Nakon ove pucnjave došlo je do javnog prepucavanja i prebacivanja odgovornosti između policije, Tužiteljstva i sudova u Zapadno-hercegovačkoj županiji. Dva dana nakon famoznog bijega braće Šimić, Sindikat djelatnika MUP-a ZHŽ-a uputio je otvoreno pismo ministru pravosuđa Boži Zovki, predsjednicima općinskih sudova u Ljubuškom i Širokom Brijegu, Mileni Perić i Frani Ravliji, kao i Županijskog suda Dragici Šimić te glavnoj županijskoj tužiteljici Vesni Ćavar, u kojima ih poziva na odgovornost. U policiji su naveli da je čitava zapadna Hercegovina postala talac nekih ljudi, a sve zahvaljujući neviđeno blagim kaznama za njihova nedjela.

PODACI O OSOBI

Ime: Mate
Prezime: Šimić
Spol: muški
Datum rođenja: 4. 10. 1969.
Mjesto rođenja: Ljubuški
Prebivalište: Borajna br. 40, općina Grude
Državljanstvo: BiH i RH
Govori jezike: hrvatski
PODACI O KAZNENOM DJELU
Počinjeno kazneno djelo: Nasilničko ponašanje iz čl. 362. st. 2. u vezi s čl. 1.
KZ-a FBiH, u stjecaju s kaznenim djelom oštećenja tuđe stvari iz čl. 293. st. 1. KZ-a FBiH
Nalog za tjeralicu izdao: Općinski sud Ljubuški, 24. 6. 2010.
Građane koji imaju informaciju o boravku i kretanju navedene osobe molimo da obavijeste najbližu Policijsku postaju pozivom na besplatni telefonski broj 122.

PODACI O OSOBI

Ime: Blago
Prezime: Šimić
Spol: muški
Datum rođenja: 5. 9. 1976.
Mjesto rođenja: Ljubuški
Prebivalište: Borajna br. 40, općina Grude
Državljanstvo: BiH i RH
Govori jezike: hrvatski
PODACI O KAZNENOM DJELU
Počinjeno kazneno djelo: Nasilničko ponašanje iz čl. 362. st. 2. u svezi s čl. 1.
KZ-a FBiH, u stjecaju s kaznenim djelom oštećenja tuđe
stvari iz čl. 293. st. 1. KZ-a FBiH
Nalog za tjeralicu izdao: Općinski sud Ljubuški, 24. 6. 2010.
Građane koji imaju informaciju o boravku i kretanju navedene osobe molimo da obavijeste najbližu Policijsku postaju pozivom na besplatni telefonski broj 122.

N. Dedić [ Dnevni list ]