Neznanac pomogao dječaku unatoč očevom protivljenju

Sarajevo, turisti, u zaključanom automobilu, dijete, nemar
Dijete, najvjerojatnije dvogodišnjak, bio je u zaključanom automobilu gotovo pola sata na najvećem suncu i tko zna koliko bi još ostao da se Zoran Grgić iz Požege nije odlučio razbiti prozor automobila i izvući ga van. Drama se odvijala na parkiralištu iza stare porečke robne kuće oko 10.30 sati ujutro u petak. Roditelji djeteta, osobito otac, nisu se slagali da Grgić razbije staklo, no on je odgurnuo oca i ključem za otpuštanje vijaka na kotačima razbio staklo. Roditeljima je, naime, u automobilu pored djeteta ostao zaključan i ključ vozila te su čekali dolazak bravara koji će otvoriti vozilo. Grgić nam je ispričao što se dogodilo, a za događaj smo doznali od jedne čitateljice koja je to zgrožena gledala dok se približavala parkiralištu.
Zoka, pomozi

- Igrom slučaja sam bio na parkingu kada mi je jedna žena, koja me poznaje, viknula: »Zoka, pomozi!«. Došao sam i vidio dijete u automobilu i odlučio razbiti staklo. No, roditelji koji su bili blizu su mi kazali da to ne radim jer da dolazi bravar, budući da im je u vozilu ostao ključ. Nisam odustajao i pitao ih za koliko vremena dolazi bravar jer je dijete bilo ne samo znojno već potpuno mokro i naizgled mu nije bilo dobro. Pitao sam tog oca: »Što ti ne razbijaš staklo?«. Na to mi je kazao da čeka bravara, a s druge strane ta druga žena mi viče i dalje: »Zoka, pomozi mu, razbij staklo!« Tada sam otišao do svog automobila koji je bio parkiran na nekoliko metara i uzeo ključ za skidanje kotača.

U prvom trenutku mi otac nije dozvolio razbijanje, tada sam mu ponovio da hoću, ulovio sam ga za rame i odgurnuo ga te napokon razbio to staklo. Izvukao sam dijete iz vozila, odnio u hladovinu i dao mu piti vode, dok je otac ostao šokiran. Dijete je bilo potpuno mokro i počelo plaviti. Budući da se otac onako postavio i čak bio ljut na mene, ponudio sam mu da ću mu čak platiti što sam mu razbio staklo, no na to mi nije odgovorio. Kada otac nije htio, ja sam razbio staklo. U svakom slučaju to bih napravio svaki put kad je to potrebno, bez puno razmišljanja, jer je meni očito važnije dijete od stakla, a možda ne misli svatko tako, kazao nam je Grgić.
Nakon događaja je Grgić, da bi sebe uvjerio iako to nije bilo potrebno, ušao u svoj automobil koji je jednako tako bio parkiran u blizini na suncu i sjeo unutra na minutu. Kazao nam je da je u autu bila toplinska bomba i da se skoro ugušio, a kamoli dijete koje je bilo zaključano gotovo sigurno više od pola sata. Čak je rekao da bi dijete trebalo odnijeti k liječniku na pregled. Cijeli događaj nije vidjelo puno ljudi, a sam Grgić se iznenadio kada smo ga potražili, jer nije oduševljen s publicitetom, a to što je pomogao mu je sasvim normalno.
Pohvalite čovjeka

No, čitateljica koja je to gledala iz daljine kazala nam je da čovjeka treba itekako pohvaliti, a roditelje kazniti. I ona nam je kazala da se radilo o manjem vozilu čakovečkih oznaka, no nije nam znala reći koja je marka vozila.

- Šokirana sam, vidjela sam tog ogromnog čovjeka u crvenom (Grgića op. a.) koji se nešto nadmudruje s jednim čovjekom i razbija staklo vozila, iz kojega je izvukao dijete. Strašno, sva sam se naježila i zgrozila pri pomisli da je dijete moglo dehidrirati i umrijeti u autu. Kada sam sjela u svoje vozilo, unutra je bilo pakleno, pa mogu samo zamisliti što je dijete proživjelo - kazala nam je čitateljica.

Nazvali smo policiju koja nam je kazala da im nitko nije prijavio slučaj.