Nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka

Zavod za zdravstveno osiguranje, Dom zdravlja Mostar, klinike, liječnici, Umjetna oplodnja, BIH, jajne stanice, zdravstveno osiguranje, Zavod za zdravstveno osiguranje, zdravstveno stanje, zdravstveno, liječnici, HUBOL, odlazak liječnika, HZZO, liječnička usluga, turistička sezona, zdravstvene usluge , liječnik, nesavjesno liječenje, dežurni pedijatar, Optužen, liječnici, BIH, iseljavanje, medicinski radnici
Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv zadarskog pedijatra Darka Radmana (65), kojega tereti da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova koji je bolovao od šarlaha.

Glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Denis Klarendić potvrdio je u srijedu kako se Radmanu optužnicom na teret stavlja da je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem. Predmet je dodijeljen sucu Domagoju Kurobasi.

Dr. Radman optužen je da je kao dežurni pedijatar, 15. veljače ove godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći, u zadarskom Domu zdravlja propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i, stoji u optužnici, propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha.

Tužiteljstvo tvrdi kako je Radman znao da je dječaku dva dana ranije dijagnosticiran šarlah, da pije lijek "sumamed", da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

Na teret mu stavljaju i kako je mogao zamijetiti da je koža djeteta blijedoplave boje, kao i da su simptomi, a posebno respiratorne smetnje, unatoč terapiji "sumamedom" nedvojbeno ukazivale na sumnju u pogoršanje njegova zdravstvenog stanja i upalu pluća. Odgovornim se smatra i da shodno tome prema djetetu nije primijenio adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha, jer mu je umjesto lijeka "sumamed" bilo nužno propisati penicilinski ili cefalosporinski antibiotik za mišićnu ili vensku primjenu, koji se sukladno pravilima medicinske znanosti i prakse koristi za liječenje navedene bolesti, za slučaj povraćanja pacijenta.

U optužnici stoji kako je Radman bio svjestan da bi neupućivanjem djeteta s takvom dijagnozom na bolničko liječenje moglo doći do pogoršanja njegova zdravstvenog stanja, ali da ga je otpustio na kućno liječenje i preporučio daljnju primjenu terapije "sumamedom" i propisao antipiretike.

Zbog svega toga se, navodi tužiteljstvo, 16. veljače 2015. godine dječaku pogoršalo zdravstveno stanje te je, unatoč hitnom smještaju u Jedinicu intenzivne njege Opće bolnice Zadar, istoga dana preminuo.

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo je istragu o smrti šestogodišnjaka pokrenulo 17. rujna, sedam mjeseci nakon tragedije.

Hina