Nepoznati detalji o Hrvatu ubijenom u Brazilu: Duvnjak Čarli - gusar sa Sredozemlja

ubojstvo, užas, Brazil, ubojstvo, Brazil, Ante Stanić Čarli, ubojstvo, Brazil, ubojstvo, banda, Brazil, ubojstvo, Ante Stanić Čarli, presude, Brazil, ubojstvo
...zajedno s Faikom Nekićem (78), državljaninom Švedske, ali podrijetlom iz BiH, bio je dobro poznat osiguravajućim kompanijama koje se bave osiguranjima jahti.

Prema našim izvorima, Stanić je bio vrstan skiper kojeg se povezivalo s prijevozom jahti ukradenih u hrvatskim marinama, kao i u marinama susjednih zemalja, a koje su u pravilu završile u Dubaiju.

U jednom konkretnom primjeru, preprodaju motorne jahte tipa Ferretti, koja je 2008. godine s novim papirima i imenom "Klara" osvanula u marini u Dubaiju, upravo je Stanić utvrđen kao osoba koja je uspjela preregistrirati brod i prodati ga novom kupcu. Brod je bio ukraden u Italiji. Istražujući krađu, agenti koje je angažiralo osiguravajuće društvo uspjeli su rekonstruirati put plovila, a uspjeli su doći i do snimaka nadzornih kamera u marini u koju je dopremljena, i na kojima se vidi upravo Ante Stanić kao skiper koji ju je dovezao.

Krađa po narudžbi

Brod je nove papire dobio u Neumu. Pod registracijskom oznakom NM - 227-44, brod je registrirala osoba s dozovolom na plovidbu na ime Ante Anić. Kasnijom provjerom, utvrđeno je da je riječ o lažnim dokumentima. Ante Anić - uočljivo je da je razlika u odnosu na pravo ime to što su izbačena prva dva slova prezimena - zatim je sklopio kupoprodajni ugovor s Mohamedom Abdulom Renim al Mullaom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je brod na kraju i završio.

U Dubaiju je završio, ovim kanalom, lijep broj plovila koji su ukradeni u hrvatskim i drugim marinama u Sredozemlju. Riječ je o skupim plovilima, koji se kradu po narudžbi - kaže nam osoba neposredno upućena u ovu priču, napominjući kako je u konkretnom slučaju broda "Karla" sva dokumentacija predana vlastima u Dubaiju. Od toga u pravilu ima malo koristi jer krajnji kupac ima valjan kupoprodajni ugovor, pa tako pravom vlasniku broda preostaje samo sudovanje.

Stanić je bio vrstan skiper, bio je čuven po svojim pomorskim umijećima - tvrdi naš sugovornik, koji ga je i osobno istraživao u nekoliko drugih slučajeva krađa brodova koji su završili na istoj destinaciji. No, nije znao da Stanić zna otploviti do Brazila.
Razuzdane zabave

Što je tamo radio? Pa, možda je i u ovom slučaju bilo riječi o prijevozu ukradene jahte, a možda i o nečem drugom. Rijetko se organizirani kriminal bavi samo jednom vrstom kriminala - kaže naš sugovornik.

Po svjedočenjima ljudi koji su ga dobro poznavali, Stanić je vodio dobar život u Brazilu. Uzeo je u najam kuću, a planirao je i sagraditi kuću u svojem vlasništvu. Zajedno s prijateljem Nekićem, dane je provodio u razuzdanim zabavama.

Jedna od djevojaka s kojima su se zabavljali došla ih je glave. Kako je pokazala policijska istraga, 18-godišnja Ariane de Souza bila je članica bande koja se specijalizirala za pljačke bogatih stranaca. Ariane je bila mamac koja je koristila ljepotu da bi ušla u domove bogatih turista i stranih poslovnih ljudi.

Tako je upoznala i dvojac iz BiH, te je ostatku ekipe, četvorici muškaraca i jednoj djevojci, javila kako u kući imaju gotovine. Stanić i Nekić satima su bili mučeni, i na koncu ubijeni, nakon što im je preko glave navučene vreće, a u usta ugurane čarape. Umrli su od gušenja. Brazilska policija objavila je i da dvojac u Brazilu nije imao nikakav kriminalni dosje.

Izvor: Slobodna Dalmacija