Na Univerzitetu Džemal Bijedić otpadali dijelovi zidova: 'Osjetili smo ljuljanje, a kad smo izašli vani vidjeli smo kako studenti bježe s fakulteta'

posljedice potresa, Mostar, potres, Mostar

Potres koji je u 10:19 sati zatresao Mostar izazvao je paniku među građanima, i načinio veće materijalne štete, a i uzrokovao obustavu nastave, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Univerzitetu Džemal Bijedić Mostar vladala je prava panika među djelatnicima i studentima koji su se zatekli u zgradi Pravnog i Građevinskog fakulteta, gdje su na svoje oči gledali pucanje zidova i padanje prašine s plafona.

Student prve godine na Kriminologiji sigurnosnih studija Rijad Gutošić je u trenutku potresa bio s kolegama na kavi u blizini fakulteta.

“Osjetili smo ljuljanje, a kad smo izašli vani vidjeli smo kako studenti bježe s fakulteta. Bila je zaista panična situacija, a kasnije je rečeno da je nastava odgođena”, kazao he Rijad za Anadolu Agency (AA).

Čistačica Ćamila Mušinović koja je u vrijeme potresa bila u kave-kuhinji kaže da ne pamti kad ju je nešto prestrašilo kao današnji potres.

“Bilo je strašno. Ne pamtim kad sam se ovako prepala. Svi smo izjurili vani. Studenti bježe, govore kako ne znaju gdje će”, priča Ćamila Mušinović za Anadolu Agency (AA), nakon zemljotresa koji joj je utjerao strah u kosti.

Nakon podrhtavanja tla, kako ističe, štete koje su nastale, sve su iznenadile, pa su u panici čistili hodnike od komada otpalih dijelova zidova i prašine.

Domar kaže da su štete ogromne te da će se sagledavati kasnije.

Pokazujući nastale štete, govori kako su na pojedinim dijelovima doslovno otpadali komadi zidova, ali na svu sreću nikome se ništa nije dogodilo.

Zbog zemljotresa nastava je prekinuta u nekoliko mostarskih škola.

Jačina zemljotresa je 5,5 po Rihteru. Prema informacijama sa stranice Europskog mediteranskog seizmološkog centra epicentar je bio 9 kilometara od Blagaja, odnosno 79 kilometara južno od Sarajeva.