Na kopu Dubrave kod Tuzle poginulo više osoba

tragedija rudnik tuzla

... još utvrđuje. Edin Herić je preživio kada se na njih obrušila zemlja na Površinskom kopu Dubrave nakon zemljotresa koji je zadesio područje Tuzlansku županije. Oni su poginuli na radilištu gdje se vrši otkrivka uglja. Prema prvi informacijama riječ je o osobama koja nelegalno kopaju ugalj.

Oni su u međusmjeni sa traktorom ušli na radilište gdje je otkopan ugalj i gdje je mehanizacija rudnika PK Dubrave i sa bagera takozvanog „libero" kupili ugalj u traktor. Tom prilikom sloj zemlje se obrušio na njih pri čemu je, kako nam je navedeno, zatrpan traktor i bager.

Iza dvojice poginulih ostale su supruge u maloljetna djeca. Od ponoći na licu mjesta su pripadnici Čete za spašavanje Rudnika „Kreka", Federalna rudarska inspekcija, pripadnici MUP-a TŽ i županijski dežurni tužitelj. Do njihovih tijela nisu došli i tijekom noći nisu poduzimali nikakve mjere zbog slabe vidljivosti i vrlo teškog pristupa samom radilištu. Niko od predstavnika Rudnika nije dao službenu izjavu. Jutros je upućena raspoloživa mehanizacija koja vrši otkopavanje zemlje kako bi došli do tijela nastradalih osoba.

U jednom momentu prilikom iskopa došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora i, vjerovatno, 4 osobe. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao nam je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 tisuća kubika zemlje i pokušavamo doći do zatrpanih osoba - kazao je Nuraga Duranović glavni rudarski inspektor FBiH.

Foto: Ilustracija