Muslimanski vojnici silovali Hrvaticu koja je posjetila brata u zatvoru

silovanje, zlostavljanje, sud, droga, silovanje, Zagreb, silovatelji, silovanje, malezija, Armija BiH, ratni zločin, silovanje, obitelj, nasilje, Nasilje u obitelji, spolni odnosi, maloljetna djevojčica, optužba, seksualni prekršaj, maloljetna djevojčica, seks sa maloljetnicom, obiteljsko nasilje, roditelji i djeca, obiteljsko nasilje
...(OSA) BiH Muhidinu Bašiću (1961.), rođenom u Olovu, a nastanjenom u Sarajevu, i Mirsadu Šiljku (1959.) iz Vareša, optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bašić i Šiljak su optuženi da su za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba na području općine Vareš između Armije BiH i HVO-a kršili odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i to nasrtajem na osobno dostojanstvo prema civilnoj ženskoj osobi.

Mučili i prijetili

Bašić je u tom razdoblju bio načelnik Ratnog odjela službe Državne sigurnosti Olovo, a Šijak pripadnik Vojne policije 122. lake brigade Armije BiH. Bašić i Mirsad Šijak su, kako je navedeno u optužnici, 25. siječnja 1994. godine, zajedno s još dva pripadnika Armije BiH u zatvoru u Varešu, koji se nalazio u podrumu zgrade Šumarstvo Vareš, prisilili jednu ženu hrvatske nacionalnosti uporabom sile na seksualni odnos, odnosno sva četvorica su je silovali. Oštećena je tada došla u posjet zatvorenoj osobi u vareškom zatvoru. Nakon što je posjetila brata, koji je zarobljen u svojstvu pripadnika HVO-a, oštećena je bila u uredu u podrumu zgrade kada su ušla dvojica nepoznatih pripadnika Armije BiH, od koji je jedan u ruci držao nož, dok je drugi nosio deku. Za dvojicom nepoznatih u isti ured su ušli Bašić, a zatim i Šiljak te su ženi samoljepljivom trakom zalijepili usta i prisilili je na seksualni odnos. U optužnici stoji da ju je najprije silovao Bašić, nakon njega Šiljak, a potom i dvije nepoznate osobe. Nakon seksualnog odnosa Bašić je žrtvi rekao: "Nećeš više nikada vidjeti brata ako nekome kažeš" i "Ja sam Titin agent, ja ne ostavljam tragove". Optuženi je i kasnije upozoravao oštećenu: "Nemoj da bi išta rekla, pametna si ti, nisi budala."

15 svjedoka

Tužitelj Mirko Lečić je nakon čitanja optužnice kazao da će Tužiteljstvo tijekom postupka saslušati 15 svjedoka, među kojima je i oštećena, označena pseudonimom "A", ali i tim vještaka neuropsihijatara koji će Vijeću predočiti nalaz o posljedicama traumatskih iskustava koje je preživjela te uložiti materijalnu dokumentaciju. Branitelji optuženih Kerim Čelik i Fahrija Karkin na jučerašnjem ročištu nisu iznijeli uvodne riječi. Odvjetnik Čelik, koji brani Bašića, naveo je da neće iznositi strategiju i koncept obrane, ali da će tijekom unakrsnog ispitivanja svjedokinje "A" pripremiti 21 dokument. Predsjedajuća Vijeća Mira Smajlović jučer je upozorila prisutne da posredno ili neposredno otkrivanje imena zaštićenih svjedoka predstavlja kazneno djelo. Nastavak suđenja je zakazan za 27. veljače, kada je planirano saslušanje svjedokinje "A", a tijekom davanja njezinog iskaza javnost će biti isključena, što su predložili i Tužiteljstvo i obrana, piše Dnevni list.