Mostar: Razbojnicima po godinu dana zatvora

Benjamin Mednolučanin i Amar Slipić osuđeni su na po godinu dana zatvora zbog kaznenog djela razbojstva. Presudu im je jučer izreklo vijeće Županijskog suda u Mostaru kojim je predsjedavao sudac Harno Kebo.

Piše: N. Dedić / Dnevni list

Optužnicu protiv njih dvojice zastupala je županijska tužiteljica Danijela Dalipagić-Rizvanović, dok su obranu optuženih po službenoj dužnosti zastupali odvjetnici Branka Krtalić i Velimir Marić. Mednolučanin i Slipić su, prema navodima iz optužnice, 8. travnja ove godine opljačkali trgovinu Konzum u Ulici kralja Tomislava u Mostaru.

Njih dvojica su identificirana nakon stoje policija objavila snimke s videonadzora trgovine, na kojima se vide njih dvojica. Tada su prijeteći nožem oteli 707 maraka i potom pobjegli. Mjesec dana kasnije opljačkana je još jedna Konzumova trgovina u istoj ulici na broju 75. Mednolučanin je od zaposlenice Konzuma najprije zatražio kutiju cigareta Drina. Kada je zaposlenica htjela naplatiti izdanu kutiju cigareta otvorivši blagajnu, Mednolučanin je počeo uzimati novac.

Upitavši ga što radi, Mednolučanin je zaposlenici zaprijetio nožem, dok joj je Slipić gestikulirao prstom upozoravajući je da se ne brani.

Iz blagajne su uzeli ukupno 707 maraka koje, prema navodima iz presude, moraju vratiti Konzumu, a oslobođeni su plaćanja troškova sudskog postupka.

Sudac Hamo Kebo je obrazlažući presudu rekao kako su oba djelovala kao supočinitelji u činjenju ovoga kaznenog djela.

"Mi smo samo izmijenili pravnu ocjenu počinjenog kaznenog djela i utvrdili da su obojica supočinitelji, dakle nema osobe koja je počinila kazneno djelo, a druga daje bila pomagač", rekao je sudac Kebo.

Također je rekao da je prema njima ublažena kazna zatvora i izrečena minimalna s obzirom da se radi o mladim osobama.

Nije bilo moguće da im se izrekne bilo kakva druga sankcija osim minimalne kazne zatvora čija bi visina trebala postignuti i samu svrhu kažnjavanja.