Mostar: Nestao BMW gostujuće profesorice Ekonomskog fakulteta

mup hnž
PR

...a koji je koristila gostujuća profesorica Ekonomskog fakulteta u Mostaru, piše Večernji list BiH. Naime, na njezinu sreću, vozilo je kasko osigurano. Samo nekoliko dana ranije, u subotu ujutro, prijavljeno je otuđenje BMW-a 330 XD coupe, zagrebačkih oznaka, plave boje (na fotografiji), u vlasništvu korisnikove majke.

Taj auto je u vrijeme noćne krađe bio parkiran u blizini hotela "Kriva ćuprija" na Šemovcu, kod Starog mosta, a što je oštećeni i javno oglasio u elektoničkim medijima, ostavljajući i svoj mail. To je očito urodilo plodom pa je svoga BMW-a u međuvremenu zatekao u Franjevačkoj ulici. Je li uspio stupiti u kontakt s lopovima ili ne, ostaje nepoznanica. Inače, ovakve krađe su česte u posljednjih nekoliko mjeseci u Hercegovini. I prethodno nestali 11. automobil ove marke, koji je ukraden u Međugorju, ubrzo je pronađen napušten u Posušju.

Tada je bila riječ o autu dubrovačkih oznaka, a potom je žrtva bio i jedan ugledni mostarski odvjetnik... - Val krađa auta uglednog münchenskog proizvođača u porastu je od travnja ove godine, a do sada nije otkriveno tko stoji iza masovnih krađa. Sigurno je kako su u pitanju profesionalni kradljivci koji rade stručno i ciljano. Za krađu često nisu potrebni jako sofisticirani alati, nego "ruski ključevi", teniske lopte, odvijači i slična priručna sredstva koja su se mogla pronaći u svakom kućanstvu - kažu stručnjaci. - Postoje tri problema za lopova.

Prvi, ulazak u vozilo. Može se ući jedino nasilnim otvaranjem, a smatra se da se u tom slučaju koristi lomljenje kako bi se razvalila brava. Drugi je pokretanje motora. Postoji mogućnost da provalnici razbiju bravu kod upravljača, izbace mjenjač iz brzine i vozilo "odšlepaju" na kamionu. Druga je varijanta puno sofisticiranija, a nagađa se da se koristi vrhunska računalna oprema s vrhunskim softverom koju koriste spretni hakeri. Vjerojatno se tako uz pomoć laptopa otključava elektronička blokada motora. Treći problem je kako prevesti ukradeni auto, zaključuju stručnjaci, pozivajući korisnike vozila na povećani oprez.