"Momak me odveo na put u Amsterdam i ondje me - prodao!"

Akcija protiv prostitucije u Beogradu
U obitelji bez sigurnih i stalnih izvora financija, prijavila se na oglas iz Plavog oglasnika, u kojemu su u Zagrebu tražili djevojku za čuvanje djece. Dan nakon dolaska u Zagreb, njezini "poslodavci" na prijevaru su je odveli u Sloveniju, a potom u Austriju, u Beč, piše slobodna dalmacija.

Tada su joj rekli da nema djeteta za čuvanje, nego da mora preobučena u Turkinju prositi po restoranima, prodavati cvijeće, a potom će i drogu, koju je prije toga trebala probati. Kad se pobunila, istukao ju je, a u samo nekoliko dana ropstva njezin ju je "vlasnik" nekoliko puta silovao.

Međutim, zaboravio joj je oduzeti putovnicu, koju je iskoristila tijekom jedne policijske racije kad se prijavila policiji i tako pobjegla iz pakla u kojemu se našla. Danas živi u Hrvatskoj, a izjave za medije daje samo preko posrednika. Svjesna je da je imala sreću jer je u ropstvu provela samo dva tjedna, dok se mnoge djevojke slične sudbine nikada ne izvuku.

Trgovina ljudima, za koju se ustalio engleski naziv trafficking, postala je jedan od najvećih problema s kojima se susreću policije i vlade diljem svijeta. Nemoguće je utvrditi koliko je trafficking uistinu raširen, no sigurno je da su stvarne brojke veće od službenih statistika.

Iz Centra Rosa, koji zbrinjava i pomaže ženama i djeci žrtvama traffickinga, ističu kako se žrtve u trgovinu ljudima najčešće uvlače preko poznatih osoba u koje imaju povjerenja, a znatno rjeđe je riječ o otmicama.

- Često se radi o oglasima za posao, gdje se cilja na najranjiviju kategoriju djevojaka ili se, pak, djevojke u trafficking uvlače preko svojih momaka i uopće nemaju svijest da će ih oni negdje prodati - navodi Nela Pamuković, aktivistica u Centru Rosa.

Upravo preko momka u međunarodnu prostituciju uvedena je dvadesetogodišnja studentica iz Siska, koja je, prisjeća se Pamuković, s njim krenula na put u Amsterdam, ne sluteći da je njegova jedina namjera da na njoj zaradi. Do obitelji je, međutim, doprla priča kako se momak hvali da će zgrnuti novac na njezinoj prostituciji, pa su alarmirali policiju i Centar Rosa.

- Nakon toga Interpol je raspisao tjeralicu, međutim, u praksi to ne znači jako puno. Tako je i u ovoj priči. Momak nije bio uhićen, nego je s djevojkom stigao u Nizozemsku. A onda je vjerojatno krenula priča po klasičnom obrascu - ja sam tebi platio put, sada ga trebaš otplatiti... - navodi Pamuković.

Djevojku je, dakle, uspio nagovoriti na pružanje seksualnih usluga za novac u Nizozemskoj, a nakon povratka u Hrvatsku ju je zbog istog "posla" nagovorio da objavi oglas te joj je našao smještaj u Zagrebu. Nakon toga je uhićen, a djevojci su ženske udruge pružile pomoć.