Mještani u strahu: Silovao je Čehinju, ali neće tu stati...

zlostavljanje, silovanje, uhićenje, zlostavljanje, žene, sigurna kuća, zlostavljanje, zatočenje, drogiranje, ljubomora, varanje, silovanje, zlostavljanje, bettina, zlostavljanje, prijetnje, tučnjava, zlostavljanje, ispovijest, zlostavljanje, silovanja, obitelj, silovanje, strah, zlostavaljanje, žene, Dan protiv nasilja nad ženama, nasilje nad ženama, Nasilje u obitelji, žene, crna kronika, pokušaj ubojstva, istražni zatvor,  nožem u prsa, Suosjećanje, nasilje nad ženama, za žene i muškarce, emocije, Split, maltretiranje, ljubomorni partner, obiteljsko nasilje, porast nasilja, seksualno uznemiravanje, psihičko i fizičko zlostavljanje, zlostavljanje
. Nas u selu ništa ne čudi kad je on u pitanju. Živi samotnjački i ni s kim ne komunicira, ali stalno stvara probleme.

Skupljao je oružje i bombe, držao ih je u kući. Namjerno je izazivao požare. Sada je silovao. Ne znam što je sljedeće. Točno nas je strah što je sljedeće - rekao nam je u dahu u četvrtak mještanin Vrane kada smo ga pitali o njegovu sumještaninu Tomislavu D., koji je u utorak u blizini Vranskog jezera silovao turistkinju iz Češke.

Tomislav D. je uhićen, noć je proveo u policiji na obradi, a u srijedu je priveden istražnom sucu koji mu je odredio jednomjesečni pritvor. Češka turistkinja je, pak, u utorak dovezena u zadarsku Opću bolnicu, odakle je nakon obrade puštena.


- Mogu potvrditi da je 28-godišnjakinja pretrpjela silovanje, da je ta radnja nad njom kompletno izvršena. To je potvrđeno i ginekološkim pregledom, a od ostalih ozljeda ima brojne ogrebotine po tijelu - rečeno nam je u Općoj bolnici Zadar.


Češka turistkinja je u Hrvatskoj odsjela u malom kampu u mjestu Pakoštane, odakle se u utorak biciklom zaputila u obilazak Vranskog jezera. To je uobičajena ruta kuda biciklisti voze, no u to vrijeme, oko podneva, nije bilo drugih turista uokolo. Putem uz jezero prolazio je tek jedan automobil, kojim je upravljao Tomislav D. i pratio Čehinju.

Zgrabila mobitel

Uskoro joj je prepriječio put i za 28-godišnjakinju je započeo užas. Nije bilo nikoga da čuje njezine pozive u pomoć, dok joj je raspamećeni mještanin Vrane trgao odjeću s tijela. Uspio je svladati nesretnu djevojku i na tlu ju je silovao. Čim je njegov pritisak popustio, Čehinja je s tla zgrabila mobitel, otrčala, sakrila se u grmlje i pozvala policiju.


Policijski službenici u grmu su je pronašli potpuno golu, prestravljenu i u šoku.

- Reagirali smo munjevito po dojavi, policijski službenici su vrlo brzo došli na mjesto događaja i pronašli djevojku, a brzom akcijom je uskoro uhićen i počinitelj - kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.
Tomislava D. policija dobro poznaje. Izazvao je, prije dvije godine, jedan od najvećih požara u Parku prirode Vransko jezero. Za to djelo, okvalificirano kao općeopasna radnja, tek mu treba početi suđenje. Ove godine je uvjetno osuđen zbog ilegalnog držanja bombi i streljiva.

- Mi u mjestu volimo da je sad u pritvoru. Grozno je to što je učinio, neki još ne vjeruju. On se i ne druži s nama, a nije ni oženjen, nema djecu. Čuva ovce po cijele dane. Ali svi vidimo da ima psihičkih problema - rekao nam je mještanin Vrane.


Lada Burčul/Slobodna Dalmacija